18:55 ч.

29.01.18

2 мин.

0

5

0

Ръст от 7,6% на туристите от чужбина

от редактор |

Ръст от 7,6% на туристите от чужбина

8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, като през 2016 г. те бяха 8,251 млн. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 г.


Ръстът, които се отчита, е 7,6 на сто. Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г. и през миналата година също постигнахме увеличение в броя на чуждестранните посетители, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните. През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн., което е напълно постижимо, заяви министърът.


10-те водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръстове. На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са повече от 1,157 млн. и са с 8,5 на сто повече спрямо година по-рано. Над 1,139 млн. румънски туристи са посетили България миналата година. Така Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4%. Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите. Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които са се увеличили с 12,5%, достигайки 636 хил. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна.


Страните от Европейския съюз продължават да са важен генериращ пазар. През миналата година повече от 61%, или 5,45 млн., туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС.


Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8,2 на сто. Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, заяви министър Ангелкова. И припомни, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията са нараснали с 9,1% и са в размер на 6,6 млрд. лв. Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, посочи още министърът.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:50 · 01.02.2018
От броя на туристите в България ,пресметнати по най минимални средни разходи на друга страна с по-ниски цени на хотели,храна и услуги и по високо качество на туристическия продукт .Е очевадно че Българските туристически дружества не са платили данъп печалба за 2017 в размер на минимално 2 980 036 380 лева укрити доходи.,Така се купуват мазерати.
Потребител · 20:47 · 31.01.2018
НЕКА ВИДИМ ФАКТИТЕ ВЪВ ПЕРСИЯ Е ИМАЛО МЪЖЕ НЕГРИ РАЖДАТ СЕ ИЗРОДИ ОТ СМЕСВАНЕТО НА НЕГРИ И ИРАНКИ СЛЕД ТОВА ТЕЗИ ИЗРОДИ СЕ СМЕСВАТ С МОНГОЛИТЕ РАЖДАТ СЕ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ИЗРОДИ ПОСЛЕ ТЕЗИ ИЗРОДИ ЧРЕЗ МАСОВО КЛАНЕ ЗАВЛАДЯВАТ ЗЕМИТЕ НА ТРАКИТЕ СЛЕД ТОВА ПО ВРЕМЕ НА ВИЗАНТИЙСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО СА ИЗНАСИЛВАНИ 200 ГОДИНИ И ПОСЛЕ ОЩЕ 500 ГОДИНИ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО СЪЩО А НАЙ СМЕШНОТО Е ЧЕ РОДЕНИТЕ В РЕЗУЛТАТ НА ТЕЗИ ИЗНАСИЛВАНИЯ КОПЕЛЕТА СЕГА СЕ НАРИЧАТ българи ХАХАХАХАХА
Потребител · 05:19 · 30.01.2018
А къдe са търгашитe от острова?
Балкантурист · 01:34 · 30.01.2018
Прага, просто един европейски град има 10 милиона туристи.

Министерството на туризма какво прави? Далавери ли?
.,,. · 20:43 · 29.01.2018
.,.,,
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент