Проверяват курортите за папагали

Проверяват курортите за папагали | StandartNews.com

Експерти от Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна и Бургас провериха морските курорти за нарушения с екзотични и защитени животни. Проверките бяха разпоредени от министъра на околната среда Нено Димов във връзка със зачестили сигнали за използване на такива видове като атракция по Черноморието.

Експертите на РИОСВ-Варна са обходили търговската част на курорта „Златни пясъци". На пешеходната алея в централната част на комплекса е установен атракцион на екзотични видове папагали, с които се правят снимки с туристи. Извършена е проверка на документи, които доказват законния произход на птиците – собствениците са представили задължителните регистрационни карти за притежание на такъв вид (издадени по реда на Закона за биологичното разнообразие).

Изложени са били шест птици от видовете: Червена ара (Ara macao), Военна ара (Ara militaris), Зеленокрила ара (Ara chloropterus), Синьожълта ара (Ara ararauna), Жълтокачулато какаду (Cacatua galerita) и Еклектус (Eclectus roratus). Всички екземпляри в атракциона са трайно маркирани, чрез затворени пръстени.

РИОСВ-Бургас инспектира плажовете в Черноморец по сигнал за използване на папагал за снимки и проявена жестокост към животното. Проверени са два плажа в курортния град, но не е установено лицето, срещу което е бил подаден сигналът.

Предстои проверките да продължат по всички комплекси и курортни селища, а резултатите ще бъдат публично оповестени. Хуманното отношение при отглеждането на животни се регламентира в Закона за защита на животните, затова екоинспекциите правят съвместни проверки с дирекциите по безопасност на храните в областните градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай