Правят безплатен паркинг до плажа на Варна

Правят безплатен паркинг до плажа на Варна | StandartNews.com

Изпълнителните директори на Холдинг Варна АД, Ивелина Шабан и Милчо Близнаков, както и Златимир Жечев, член на УС на Холдинг Варна АД представиха проект с инвестиции над 4 млн. лв. Изграждането на открити паркинги с улично осветление, които са предвидени за безплатно ползване от гражданите и гостите на Варна се финансира изцяло със средства на Холдинг Варна АД, съобщи агенция Черно море.

Изграждането на паркингите стана възможно след овладяване на последиците от свличането на земни маси при подхода от спирка „Почивка". Те ще бъдат разположени в частта под изпълненото и преминало мониторинг противоерозионно укрепване на ската. Съоръжението е част от инвестиционния проект Алея Първа. То включва възможност за транспортно преминаване, кръгово движение, зона за напречно паркиране, тротоари, алейно осветление, озеленяване както и цялата необходима инфраструктура за водоснабдяване, канализация и електрозахранване на района.

Етапът стартира буквално тези дни, каза Ивелина Шабан. "Проектът ще бъде реализиран по протежение на укрепителното съоръжение с дължина 1100 м. Изграждането на откритите паркинги дава възможност за пряк достъп до плажната ивица. Предвидена е транспортна алея, която ще позволи да се измести автомобилното движение от крайбрежната алея към „петата" (подножието – бел.ред.) на ската. Така крайбрежната алея ще остане свободна за пешеходна зона и велоалея. Предвидени са над 650 паркоместа – безплатни за гражданите и гостите на Варна. 28 места са предвидени за хората със специални двигателни нужди. По цялата алея е предвидено озеленяване, икономично осветяване – за комфорт в тъмната част на денонощието. Предвидени са подстъпи до плажната алея от паркингите. Проектираните тротоари ще осигурят безопасен достъп на посетителите до паркинга. Едновременно с озеленяването на паркингите ще озеленим и подпорната стена с пълзящи растения. Вторият момент, който е особено важен, е че едновременно с изграждането на откритите паркоместа ще положим и съответната инфраструктура – водоснабдяване, канализация и енергоснабдяване на района. С това ще се отвори възможността за последващите проекти, които ще бъдат реализирани. Планираме старт от следващата седмица, а времето за изграждане е 3 месеца. Изкопните работи ще се изпълняват само и единствено зад огражденията – т.е. на строителната площадка. Няма да се затваря крайбрежната алея. Строителните материали ще се доставят в тъмната част на денонощието – до 10 сутринта и след 7 ч. вечерта. Новата транспортна алея ще бъде асфалтирана, тя ще е с широчина 6 м. Дейностите ще се изпълняват през деня, съгласувано с органите на КАТ и Общинска полиция", каза Ивелина Шабан.

Проектът Алея Първа има за цел да създаде нов облик на крайбрежната зона, коментира и Милчо Близнаков. – Стартирахме го през 2009 г. и се стремим да извършим цялостна рехабилитация на зоната, изграждане на инфраструктурата, изпълване с дейности, които да привлекат много гости на Варна и граждани целогодишно. Не само за разходки и посещение на ресторанти, но и за културни събития, обучения, научни форуми. Проектът е в съзвучие с развитието на града като дестинация за туризъм в 4 сезона. Свидетели сме на голяма активност на авиокомпаниите, които от тази година имат нови полети до Варна. Ще доведат много нови туристи. Нашата идея е те да имат по-непосредствен досег с морето. Предвиждаме да използваме ресурсите на зоната – морският бряг, слънцето, морето, минералните води в района. Те ще обогатят цялостният характер на зоната. Ние искаме да направим проекта екологичен, защото сме в съседство с историческото ядро на Морската градина.

Възстановена е панорамната алея, където са изградени кътове за отдих и спорт. Поставени са възпоменателни знаци за участието на варненски спортисти в олимпийските игри. Това е любимо място на варненци за отдих и разходка.

Инвеститорите планират откриването на новото съоръжение да е за Деня на Варна – 15 август, когато се очаква крайбрежната зона да посрещне много туристи и гости на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай