Повече от 2,8 милиона туристи от Дунавския регион посетили България през 2018 г.

Повече от 2,8 милиона туристи от Дунавския регион посетили България през 2018 г. | StandartNews.com

Дунавският регион е изключително важен за българския туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Ангелкова отбеляза, че развитието на туризма е изключително важно, за създаването на условия за взаимодействие на всички, които живеят на територията на Дунавския регион, както и за развитието на съвместни проекти.

„По време на срещата обсъдихме именно такива възможности, като се обединихме и приехме съвместна декларация на министрите на туризма и културата в Дунавския регион за насърчаване на региона чрез общи инициативи в областта на културно-историческото ни наследство и създаване на съвместни проекти, свързани с традициите и фестивалите", обяви тя.

„Това, около което всички се обединихме е, че туризмът като хоризонтална политика дава възможност, освен да се сближават хората и да опознават своите история и култура, също така и за едно много голямо икономическо развитие на регионите", отбеляза Ангелкова.

„Разбира се това няма кака да се случва, ако не се развиват всички други проекти по Дунавската стратегия по отношение на транспорта, околната среда, образованието. Всеки един проект или инициатива, за да се реализира, има нужда от хора, които да работят по нея и винаги сме коментирали, че едно от основните предизвикателства пред сектора е свързано с кадрите", коментира министър Ангелкова.

По думите й Дунавският регион е изключително важен за българския туризъм. „Повече от 2,8 милиона туристи през първите 8 месеца на годината са именно от Дунавския регион", отчете тя. По-думите й декларацията, която предстои да бъде приета е израз на силна политическа воля да бъдат постигнати резултати. „Вярвам, че Румъния като следващ председател ще продължи фокуса върху туризма и културата", допълни още Ангелкова.

„Министър Николина Ангелкова е двигател за срещата днес тук, на която може да обсъдим Дунавската стратегия. Искам да ѝ благодаря, че поставя фокус на тази близо близа до мен тема", заяви Корина Крецу, еврокомисар по регионалната политика. Тя допълни, че е Дунавският регион е един от най - великите и може да стане двигател на туризма.

„Инвестициите в туризма ще бъдат по устойчиви, ако са част от един общ план за даден регион", посочи още Крецу. По думите ѝ планът за развитие на Дунавския регион може да се включи, като водещ и в целите за местно икономически развитие на ЕК. „Дунав и притоците ѝ имат голям потенциал за развитие и са пример как координацията и сътрудничеството оказват силно положително влияние за напредък", коментира още еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай