Повече от 2/3 от туристите, посещаващи Одрин, са българи

Повече от 2/3 от туристите, посещаващи Одрин, са българи | StandartNews.com

През последните два месеца в хотелите в Одрин (Едирне) са отсядали предимно туристи от България. Статистическите данни сочат, че 70% от чужденците, посещаващи града, са български граждани, двадесет на сто са гостите от Гърция и десет - румънските туристи. Това съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред група български журналисти от Разград и Шумен, цитиран от БТА.

Срещата с тях бе в рамките на съвместен проект между регионалното представителство в Източна Тракия на Дирекцията по информация и печат към Президента на Турция и Българското генерално консулство в града и се реализира със съдействието на Българско-турската търговско-индустриална камара в Шумен.

Хаджъоглу посочи, че българските туристи пристигат в града още от четвъртък вечер, на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, за да си напазаруват.

Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин уточни, че от понеделник до четвъртък денонощно през граничните пунктове преминават около 2 хиляди автомобила от България, от петък до неделя броят им стига до 5 хиляди, като близо 90 процента от тях пътуват до Одрин и околностите.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли. Той бе категоричен, че Одрин е градът, който е най-слабо засегнат от кризата в Турция. С повишаване на стойността на лева броят на българските туристи се увеличи, а това оказва положителен принос върху икономиката, печелят и България, и Турция, подчерта Йоздемир.

Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното наследство, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически паметници и ценности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, каза директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Ахмет Хаджъоглу.

Той обясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Одрин със своите джамии, храмове, чаршии, мостове, кервансараи, конаци, хамами, исторически къщи посреща чуждестранните гости на Турция и ги впечатлява с характерните си черти на исторически паметник, като същевременно с това е един от най-добрите примери за съвременен граничен град, отбеляза Хаджъоглу. Той добави, че като задължителен обект за посещение в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е интересът и към Музея на медицината, като през миналата година обектът е бил посетен от 268 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай