03:40 ч.

02.08.18

3 мин.

0

4

0

Половината българи нямат пари за почивка това лято

от редактори |

Половината българи нямат пари за почивка това лято

Снимка: БГНЕС архив


46 на сто от българите няма да имат възможност да почиват това лято, сочат данните от проучване на АФИС, направено в края на месец юли. Данните са от национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 20-25 юли т.г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.


Всеки четвърти българин, или малко над 24%, планира да почива през това лято. 12% са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.


Нашето Черноморие все още е фаворит при избор на локацията. На него ще почиват 60% от имащите възможност. Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи възнамеряващи да ползват ваканция. Едва 15% имат намерение да предпочетат планината пред морето. Екскурзиите определено не са любим начин за разпускане - 6% имат намерение да направят такава в родината, а само 3% декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.


Не са малко и онези, които все още се колебаят и не са взели решение дали и къде да почиват, показват изводите от проучването - близо 14% от запитаните. Допитването регистрира и един нисък дял на българи - малко над 3%, които вече са използвали една своя ваканция през лятото и освен това имат намерение да почиват още веднъж преди края на сезона.


Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо образование и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Софиянци са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август. Без да е изненада, проучването показва, че хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение.


Парите играят голяма роля не само при по-възрастните българи. От данните много ясно се вижда разделителната линия в доходите. Тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.


Друг извод от проучването е, че българинът няма големи възможности за продължителни почивки. Сред заявилите намерение да почиват, 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.


Икономичният бюджет остава водещ принцип и сред настроените за ваканция. Половината от българите, включили се в проучването, казват, че планираният бюджет е до 500 лв. Всеки пети ще похарчи между 500 и 750 лева, а други 15% - между 750 и 1000 лв. Тези, които могат да заделят повече от 1000 лв., са едва 14% от имащите намерения да почиват, т.е. 4%.


Спрямо данни от 2007 г. година днес българинът почива повече. Тогава нямащите възможност за лятна ваканция са били между 55 и 60%. По отношение на продължителността на ваканцията обаче трудно могат да се забележат съществени разлики.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:59 · 02.08.2018
Пак опашати лъжи
Потребител · 15:26 · 02.08.2018
Винаги сте били негативисти!!! Затова няма да се оправим! Важното е, че другата половина българи могат да си позволят
Потребител · 14:30 · 02.08.2018
То пък едно лято...
Потребител · 11:10 · 02.08.2018
Ало преди няколко дни четох че икономисваме повече пари.Мислете малко като пишете лъжа след лъжа.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент