15:40 ч.

18.01.18

2 мин.

0

3

0

Пишат на премиера за поредна провокация на "зелените"

от редактор |

Пишат на премиера за поредна провокация на "зелените"

Сдружение "Бъдеще за община Банско" сигнализира днес премиера Бойко Борисов за поредна провокация от "зелените" срещу изграждането на втори кабинков лифт на Банско.


"За пореден път ставаме свидетели на това как тези, които спъват изграждането на втория лифт в Банско, се опитват да отложат реализацията му далеч във времето. Зад тази нова акция освен "еколозите" от коалиция „За да остане природа в България" стоят и четири партии - ДСБ, „Да, България", ДЕОС и „Зелените". За кампанията използват алпиниста Боян Петров, който е ангажиран да иска промяна в действащия План за управление на природен парк „Пирин", свързана с втората кабина в Банско. Предложените от него текстове предвиждат в Плана да се запише конкретно инвестиционно намерение „изграждане на втора кабинкова линия".


Съгласно действащото законодателство, това изменение на Плана ще бъде подложено на екологична оценка. Само нейното изработване ще отнеме поне половин година. След това, решението за екологична оценка ще бъде обжалвано от същите тези хора и организации, които предлагат това измение и ще наблюдаваме съдебно производство поне още две години. Едва след това ще се върнем на изходна позиция, до която правителството стигна на 28.12.2017 година. Целта на предложението на „Зелените" е да се стигне два пъти до екологични оценки и ОВОС.


Защото за конкретния инвестиционен проект с конкретните параметри също е задължителна екологична оценка. Тоест идеята на „зелените" е да се дублират две екологични оценки, които са обжалваеми и ще забавят проекта допълнително или ще го обезсмислят.


С настоящето съобщение се обръщаме и към приемира г-н Борисов с настояване да не се поддава на провокациите и манипулациите на „зелените". Това, че няколкостотин партийни активисти от партии, останали извън парламента, протестират с политически искания не означава, че не трябва да се подкрепят двата милиона българи, живеещи в планинските региони, които разчитат на развитие на зимния и летния туризъм.


Ние също показахме нашата сила, като над 6000 симпатизанти ни подкрепиха в шествието в подкрепа на правителственото решение. Ние не се препитаваме от протести, от нагласени поръчки и от грантаджийски схеми, а работим ежедневно за развитието и опазването на природата в нашите родни места. Въпреки това, ако ситуацията го наложи, ще изпълним заканата си да блокираме българо-гръцката граница и тогава нека други да обясняват как заради изграждането на един лифт се затварят граници между две страни членки на ЕС. И това, на фона, че в Европа годишно се строят стотици такива съоръжения и хиляди километри ски писти", се чете в писмото до премиера Борисов от Сдружение „Бъдеще за община Банско".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Петьо · 16:05 · 18.01.2018
хубаво, че от сдружението са се усетили да сигнализират. дано бойко не обръща внимание на предложенията на зелените, щото те само мотаят нещата
Потребител · 16:01 · 18.01.2018
Nikakvi se4ove pove4e nana da stava sl brag prostitutkk hoteli na mutrite ibolisti koito ostavat sa bg da hodat v ch sarbia
Потребител · 15:54 · 18.01.2018
Кои има половин година да чака? За половин година тЮлeна яко щe напълни гушичката.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент