07:20 ч.

12.01.18

2 мин.

0

0

0

Перперикон оживява в туристически център

от Ирина Ангелова |

Перперикон оживява в туристически център

3D модел на Перперикон ще пренася туристите хилядолетия назад във времето, разказвайки им историята на Скалния град на траките. Това ще е голямата атракция в новия Туристически информационен център, който започва да се изгражда в подножието на уникалната културно-историческа атракция. Това съобщиха вчера археологът на обекта проф. Николай Овчаров и кметът на Кърджали Хасан Азис.


Посетителският център ще бъде изграден по проект „Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция България 2014 - 2020 година. Партньори на Община Кърджали са Регионалният исторически музей и гръцката община Мароня Сапес. Общата стойност на проекта е 1,4 млн. евро. Освен изграждането на Туристически информационен център, по проекта ще бъде извършено 3D заснемане на комплекса и създаден 3D модел на Скалния град Перперикон. Финализирането на дейностите е до ноември 2019 година.


"Неслучайно всеки клип за България започва с Перперикон", изтъкна проф. Овчаров. Според него бъдещето е в развитието на културно-историческия туризъм и учебникарски пример за това е и Перперикон и маршрутът "Виа Родопика".


През 2018 г. проф. Овчаров и екипът му ще работят Южния квартал на Перперикон, където се намира Голямата базилика. Плановете на археолози са да го свържат с Акропола. Така туристите ще могат да вървят близо половин километър по автентичните нива на града. 250 000 лв. осигури държавата за разкопки на обекта тази година.


С реализирането на проекта за туристически център Археологическият комплекс Перперикон ще се превърне в още по-привлекателна туристическа атракция, което спомага за развитието на устойчив туристически продукт и разнообразяване на туристическата дестинация , посочи и кметът на Кърджали Хасан Азис


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент