Отлив на руски и турски туристи през май

Отлив на руски и турски туристи през май | StandartNews.com

43% ръст на германците и 37% на украинците в началото на сезона

Отлив на руски и турски отчита статистиката в първия месец от откриването на летния сезон у нас. По данни на НСИ през май посетителите от Русия, дошли за почивка и отдих, са с 13% по-малко спрямо същия месец на 2017 г. Експертите вече предупредиха, че България ще загуби част от ключовите си туристи, които тази година ще преоткрият Турция.
Предишните две години, заради геополитическата ситуация, България привлече значителен брой руски туристи. Благодарение на тях сезонът беше спасен, тъй като имаше загуба на европейски пазари. Сега се очертава обръщане на тази тенденция и туристическият бранш ще разчита на посетители от Германия, Франция, Великобритания, Израел и САЩ.
Турските граждани също предпочитат своите курорти за ваканция. Статистиката отчита спад от 11% на гостите от южната ни съседка. Турция е един от големите пазари за българските туристически услуги. Друг голям пазар, при който се наблюдава отлив, е гръцкият. Там спадът е с 8%.
Добри новини има от Германия (43% ръст), Македония (22%), Сърбия (9%), Израел (30%), САЩ (20%) и Украйна (37%). Тройно нарастване има на швейцарските туристи през май, но като брой остават твърде малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай