05:15 ч.

20.05.17

2 мин.

0

1

0

ОТ ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ": Туристическият бранш иска среща с Борисов

от Наталия Малчева |

ОТ ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ": Туристическият бранш иска среща с Борисов

Летище Варна отчете 12 % ръст на полетите и 15 целогодишни дестинации


Над 2 милиона туристи чака Варна през 2017 година. Това стана ясно от изказването на директора на летище Варна Димитър Костадинов по време на дискусията на вестник "Стандарт", организирана съвместно с община Варна и областната управа в навечерието на летния сезон за предизвикателството пред туристическия сектор.


Летището се надява до края на годината да се похвали с двумилионния си пътник. Само през юли и август през аеропорта се очаква да минат 450 хиляди души. Но освен със самолет в морската ни столица пристигат и гости с кораби, коли и автобуси като прогнозите са за по-успешен сезон спрямо лято 2016 - със 7-8 % като голяма част от него ще се дължи на немските туристи.


От летището отчетоха и 12 % ръст на полетите на нискотарифните компании и 15 целогодишни дестинации, изпълнявани от тези оператори. Най-натовареният ден с полети остава петък - близо 200 хиляди пътници, а вторият е вторник с излитащи и кацащи около 110 самолета.


Въпреки европейското летище, проблем остава инфраструктурата от аеропорта до хотелите, обясни собственикът на комплекс в "Св.св. Константин и Елена" Атанас Карагеоргиев. Според него задължително трябва да се обновят шосетата до и в морските ни курорти. Той поиска алеите в тях да станат собственост на общината, за да може тя да ги стопанисва.


От бизнеса настояха още за повече сигурност в курортите и за намаляване на шума в тях. Според председателя на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев, за да се увеличи броят на руските туристи е нужно да се въведат многократни 3-годишни визи за всички, които вече са получили предна година туристическа виза. Според него е задължително да се вземе политическо решение за премахване на концесиите на плажовете. В момента понякога плажните услуги струват повече от хотелските, което пречи на бизнеса. Ако премахне концесиите, държавата няма да получи 7-8 милиона от таксите за стопанисване, но ще стимулира бизнеса и в резултат той ще внесе повече средства в бюджета.


Главният редактор на вестник "Стандарт" г-жа Славка Бозукова покани сектора на срещата на КРИБ на 15 юни, на която в рамките на съвместната кампания на медията и работната организация "Да! на българската икономика" ще се дискутират нужните промени в Закона за професионалното образование.


Хотелиери и туроператори изразиха готовност да поставят проблемите си на срещата, но поискаха и лична среща с премиера Бойко Борисов. Според тях той е единственият, който би помогнал за решаването на проблемите на сектора.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:15 · 20.05.2017
дибeлта лeлка пак сe насадила на цeнтрално място с очакванe на масрафа
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент