ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Наемат чужди работници за 7 дни

Улесниха процедурата за персонал извън ЕС, искат забрана на сергиите в курортите

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Наемат чужди работници за 7 дни | StandartNews.com

Изключително улеснена е процедурата за наемане на работници от трети страни за временна заетост. За опростяване на процедурата от години настояват от туристическия бранш. Това вече е постигнато през последните две седмици, а добрата новина обяви вицепремиерът Валери Симеонов във Варна.

Той съобщи, че вече за издаването на подобна виза ще стигат само 7 дни, докато досега процедурата отнемаше месец. Отпада изискването кандидатът да удостоверява квалификацията си с превод на дипломата, както и искането предварително да бъде предоставен договор за наем в България от мястото, в което ще е настанен работникът.

Вече ще е достатъчна декларация от бъдещия работодател, че такова ще бъде осигурено, обясни Симеонов. От сега нататък няма да е нужно и бизнесът да пуска обява в медиите, че търси подобен персонал преди да наеме хора от чужбина.

Значително падат и разходите за издаване на подобен род визи. Докато досега това струваше около 300 евор, сега са нужни едва 35 евро за документа и 10-15 евро за застраховката.

Ще работим и за удължаването на времето, в което работникът може да е зает у нас през годината от 90 дни на 5 месеца, обеща Симеонов. Той обяви, че се предвиждат и законови промени, които да забранят преместваемите съоръжения в курортите.

За махането на сергиите с гащи от години настояват от комплексите и основно от Слънчев бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай