Очакваме ръст на туристи с 10 на сто това лято

Очакваме ръст на туристи с 10 на сто това лято | StandartNews.com

Очакваният ръст на туристите това лято е с 10 на сто. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Средец. "Между 4 и 5 000 визи на ден средно се издават от посолството ни в Москва за руски туристи. Преди няколко дни е издадена и 100 хилядната виза за тази година", обясни тя.  И уточни, че южните курорти били по-предпочитани като дестинация от северните и имали превес в съотношение 80/20.

Към момента има 25 % ръст на заявените полети на летищата във Варна и Бургас в сравнение с миналата година. Увеличен е броят на туристите от Германия с 5 - 35 %, а по последни данни руснаците са с около 20% повече. Има ръст с около 10 % - 15 % на почиващите от Чехия и Унгария.

Министър Ангелкова бе официален гост на община Средец за празника на града Вси Светии. Тя подари икона на Свети Петър на местната църква, която носи името на светеца и разгледа някои от най-интересните забележителности в региона. Николина Ангелкова е останала очарована от магията на Странджа, призна самата тя.

"Това, което успяхме да видим до момента в Средец е наистина уникално. Аз за първи път съм в Странджа и трябва да кажа, че има какво да се види и да се включи в маршрутите на големите туроператори, така, че туристите, които идват на морето да могат да се отбиват само на 30 км от Бургас. Качихме се на храма на слънцето – древнотракийското светилище Марков камък, което е на 2500 години. Това е нещо уникално в сърцето на Странджа. Видяхме много запазени гробове и обичаи още от тракийско време. Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме. Разбрахме се с кмета г-н Иван Жабов да стартираме кампания да популяризираме това, което е открито в областта и най-вече вампирите. Знаете за световния интерес към такива находки. Смятам с общи усилия да успеем да популяризираме това, което имаме тук", каза министърът на туризма Ангелкова. По-късно тя посети и село Факия, където опита специалитетите на местните домакини- зелник и овче сирене. В нейна чест местните жители разиграха автентичния обичай "Еньова буля", който по принцип се прави на Еньовден.

"Този обичай заслужава да се преборим и да го включим в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Той показва значението на билките и това колко са важни те в живота на всяко едно семейство. Включително и как една неомъжена жена, която бъде прегърната и благословена от Еньовата буля ще намери своето щастие и ще бъде дарена със семейство и с деца", коментира още министър Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай