ОБЗОР: Кабинетът ще решава за втори лифт на Банско

ОБЗОР: Кабинетът ще решава за втори лифт на Банско | StandartNews.com

От екологична гледна точка най-чистият транспорт е електротранспортът, какъвто е лифтът. Според мен е много по-добре да има втори лифт, отколкото цялата върволица от коли, които много повече замърсяват околната среда. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг след кръгла маса по предложението на кмета на Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин".

„След разговора днес ще започнем процедурата по съгласуване и внасянето в МС. Кога ще бъде разгледано не мога да кажа", коментира министър Димов. „Нещата, които са най-спорни, допуснати при първоначалното подписване, се базират на Закона на концесиите за подземни богатства, действащ през 2001 година", обясни той.

„Сега вече има закон с възможност за концесии за строителство. Там става дума единствено и само за ски съоръжения и прилежащата им техническа инфраструктура, никакво друго строителство не се предвижда", уточни Нено Димов. „Двата документа не касаят каквото и да било строителство на леглова база, нищо извън ски съоръжения и техническа инфраструктура", подчерта екоминистърът.

С втория кабинков лифт в Банско туристите ще стигат по-бързо до пистите. Хората чакат много, тръгват през планината да се качват с коли и маршрутки, което нарушава екологията. Вторият лифт ще намали времето за чакане, заяви и вицепремиерът Валери Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай