Най-много румънски туристи посетили България тази година

Най-много румънски туристи посетили България тази година | StandartNews.com

Румъния е водеща по брой туристи, посетили България във всички форми на туризъм. Увеличението на румънските туристи до края на август е с 33% и през летния сезон, и общо за годината и те са общо близо 1 млн. души. Това съобщи в интервю за Дарик радио министърът на туризма Николина Ангелкова.

На второ място е Гърция, откъдето са дошли 800 хил. туристи, трета е Германия с 650-700 хил. души. От Русия спадът е с 6 на сто като до края на август руските туристи са около 400 хил. По думите на министъра увеличението на украинските туристи е с 25%, на поляците - с 22%, на британците - с 18%.

Много голям ръст - с 45% има на туристите от Китай, но броят им е незначителен - 30 хил. души, на фона на бума на китайския туризъм по света, каза Ангелкова. Затова България опитва да комбинира пътуванията на китайци до съседни държави, до които има пряка въздушна линия, с посещения и в България. Особен потенциал имат общите пакети с Гърция, тъй като след като притежават шенгенска виза, китайските туристи могат да влязат без виза в България.

Ангелкова посочи, че България отбелязва траен и устойчив ръст на чуждите туристи през последните години - със 17% през 2016 г., с 9% през 2017 г. и с очаквани 7.8% през тази. По думите й до края на август страната е посетена общо от 6.9 млн. чужди туристи, с 6% повече, отколкото през миналата.

Министърът отчете добър резултат и във вътрешния туризъм - нощувките на българи в места за настаняване с над 10 легла са нараснали с 2% до 4.2 млн. до края на юли.

Увеличението на чуждите градски туристи в София за годината е с 15 на сто, а за Пловдив, който догодина ще е Европейска столица на културата, тя прогнозира ръст от 30 на сто през 2019 г. без да посочва броя им.

Ангелкова очаква през предстоящия зимен сезон със 7% повече туристи.

Запитана за предпочитанията на българите да летуват в Гърция, Ангелкова отговори, че и през миналата, и през тази година двете държави си разменят приблизително равен брой летовници.

Помолена да коментира различията между нея и вицепремиера Валери Симеонов по темата за шума, Ангелкова каза, че предлага националните курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за шума, а в тях местните власти и туристическият бизнес да определят зони на продуктов принцип - за семейна почивка, за развлечения и пр. При ясен регламент ще се избягнат например последиците от незнанието и ще се спестят оплакванията, каза Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай