Митове и истории раждат имената на градовете

Митове и истории раждат имената на градовете | StandartNews.com

Има градове, които всички си мечтаят да видят някога, или пък да посетят за пореден път. Често ги наричат с прякорите им, но дали наистина всички знаят какви са историите зад тях? Ето и обясненията:

Париж - Градът на любовта или на светлината?

Столицата на Франция - Париж, сякаш винаги е била олицетворение на любовта. Достатъчно е да се споменат Айфеловата кула и Моста на влюбените, смятани за едни от най-романтичните места в света. Двойките често избират да се врекат във вечна любов точно там. Мостът на изкуствата (Pont des Arts) над Сена, наричан още Мост на влюбените, крие интересна история. Двойки от цял свят закачат катинари на моста и хвърлят ключа в морето, като така "заключват" завинаги любовта си. Париж обаче има и друга слава. Той е бил първият европейски град с електрично улично осветление. Затова и често го наричат "Градът на светлината".

Сингапур - градът на лъва

Това е буквалният превод на името Сингапур. На санскрит думата "синга" означава лъв. Из целия град има статуи на гордия крал на животните. Учени обаче твърдят, че там никога не са живели лъвове. Може и да е така, но не е съвсем сигурно. Според легенда от 13 век, принцът Санг Нила Утама от Плаембанг претърпял корабокрушение и бил изхвърлен на остров. Там той видял създание, което много му приличало на лъв. Но всъщност го описвал като животно с глава на лъв и тяло на риба. И така принцът нарекъл островния град-държава "Лъв".

Ню Йорк - Голямата ябълка

За измислянето на това прозвище има много истории. Едната от тях гласи, че през 20-те години на миналия век спортният журналист Джон Джералд наричал "Голямата ябълка" хиподрума в околността на Ню Йорк, на който се провеждали конни надбягвания. Там бил и центърът, в който се събирали комарджиите от цяла Америка. Джаз музикантите направили този прякор още по-популярен, защото често използвали една поговорка - "На дървото на успеха има много ябълки, но ако успееш да завладееш Ню Йорк, ще получиш голямата ябълка". В своя книга писателят Едуард С. Мартин пък казва, че другите градове възприемали Ню Йорк като "голямата ябълка" и дори му завиждали. Защото "голямата ябълка" всъщност означава, че градът получава непропорционален дял от националното богатство.

Филаделфия - градът на братската любов

Друг голям американски град също получава интересно име. Известен е като "градът на братската любов". От гръцки "philos" означава любов, а "adelphos" - брат. Основателят на града Уилям Пен искал Филаделфия да се счита за място, където всички, независимо от цвета на кожата си и разбиранията си, могат да живеят в мир и да се разбират чудесно.

Чикаго - ветровитият град

Чикаго, град на ветровете, се намира на брега на американското езеро Мичиган. В много филми и сериали е споменаван с прякора "ветровитият град". Това обаче не се дължи на климата му и постоянните ветрове, духащи от езерото. Истината е друга. Редакторът на "Ню Йорк Сън" Чарлс А. Дейна написал статия за политиците от Чикаго и в нея ги описал като "вятърничави". Говори се, че след тази статия са започнали да наричат Чикаго "ветровития град".

Лондон - Старият пушек

Лондон е известен с мъглите си. Прозвището на английската столица обаче идва от една екокатастрофа от декември 1952 г. Тя е наречена "Големият смог". Масовото използване на въглища тогава и липсата на ветрове са довели до образуването на огромен и страшен смог, който обгърнал града за 5 дни. Мъглата, смесена с дим от комини, частици от превозни средства и други замърсители (най-вече серен диоксид) формират постоянен смог, покриващ столицата. Тази катастрофа през декември причинява смъртта на над 4 000 души, како в следващите месеци умират още 8 000.

Рим - Вечният град

Рим има силата да преодолее страховити природни бедствия и катаклизми, нищо не може да го унищожи - това е първата асоциация с "Вечният град". Векове наред Рим продължава да съществува като символ на Великата римска империя. Още през 509 г пр.н.е. Рим е провъзгласен за република - първата в света. И в него могат да се видят наистина невероятни забележителности като Колизеума, Пантеона и т.н. В древни времена римляните казвали, че независимо какво ще се случи с града в бъдеще, колко империи ще бъдат създадени и ще паднат, техният град ще бъде вечен.

Осло - градът на тигрите

Осло е наречен Tigerstaden, което означава "града на тигрите", символ на земята на викингите, които някога са обитавали норвежката столица. Това гласи една от легендите. Други твърдят, че прозвището започва да се използва през 1870 година и било като намек за това колко опасен е градът. И то не от криминална гледна точка - заради престъпления, а защото от ноември до март температурите там са изключително ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай