Лавандулова фея събира италианци и испанци

Лавандулова фея събира италианци и испанци | StandartNews.com

Над 200 туристи от Испания и Италия, както и много гости от цялата страна очакват в Карлово следващия уикенд, когато е празникът на лавандулата. След като дълги години родният град на Левски беше прочут с тържествата, посветени на розата, от миналата година вече има още един цветен фестивал. На него се избира Лавандулова Фея, а гостите могат да наблюдават жътва на лавандула, пише в. "Марица". Ще се покажат и всевъзможни продукти, направени от ароматичното растение, което също като розата намира широко приложение в парфюмерията. Заедно с Франция България е най-големият производител в света на лавандула.

Според програмата за предстоящия празник след посещението на сините полета край Карлово, всички ще последват лавандуловата фея до Патевата къща и Бухаловия хан в Старинно Карлово, където ще гледат как се добива масло от ароматното растение. Почитта към синьото цвете, което дава прехрана, носи слава на Подбалкана и е в каталога на лечебните ароматни растения, ще бъде отбелязана с шествие от Старинно Карлово до площад „20 юли". Още на 22 юни производители на лавандула, на масло от ароматното растение, на козметични продукти от нея, както и на на сувенири, ще разпънат шатри в Алеята на лавандулата на площад „20 юли".

Гостите ще дегустират обредна питка с мълчана вода и продукти от лавандула.

Проявата събира десетки участници, тя стана утвърдено място за обмен на опит в отглеждането на растението и представяне на хитови продукти от него. По същото време в петък на площада ще се състои второто издание на Детското лавандулово шоу. Спектакълът на децата от карловските градини се очаква с голям интерес, на него момичета и момчета, облечени с костюми с цвят на лавандула, представят ароматното цвете.

В събота след ритуала „Жътва на лавандула" и атракциите в Патевата къща и в Бухаловия хан в комплекс Старинно Карлово празникът продължава на площад „20 юли". В 11 часа кметът на общината д-р Емил Кабаиванов ще открие Първия фолклорен фестивал „С хоро на лавандула". Той ще се проведе в два тура - първият е за представяне на необработен фолклор, вторият за осъвременени народни песни и танци. В него ще участват десет формации.

Техните изпълнения ще бъдат оценявани от жури. Вечерта от 18 ч. победителите във фестивала ще се представят на галаконцерт на сцената на площад „20 юли".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай