Круизите се връщат по българските пристанища

Круизите се връщат по българските пристанища | StandartNews.com

Големите круизни компании проявяват интерес отново да включат в маршрутите си черноморските пристанища, след като през последните години избягват региона, заради геополитическата обстановка. Това стана ясно след среща на кмета на Варна Иван Портних с президента на Асоциацията на Средиземноморските пристанища за круизи (Medcruise) Айрам Диаз Пастор.

„Круизната индустрия преживява златна ера, а през следващите години се очаква да бъдат построени 109 нови кораба, които ще бъдат пуснати на вода до 2037 гoдина", обяви Пастор.

Пристанищата в Черно море – Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Трабзон и Истанбул имат необходимата инфраструктура да посрещат пасажерски кораби, каза още президентът на асоциацията. Регионът има много предимства, тъй като включва не само европейски маршрути, добави Пастор.

Оглавяваната от него асоциация включва 120 пристанища не само на Средиземно море, но и на Червено море и на Атлантическия океан. След като по време на срещата Портних запозна госта с проектите за новия облик на района около Морска гара и за пешеходния ринг, Пастор похвали доброто взаимодействие между общината и пристанището.
„Круизният туризъм е важен за Варна, защото е стъпка за осъществяване на идеята „дестинация за 4 сезона", обясни кметът Портних. Той запознал госта с пешеходния ринг, който ще осигури лесен достъп на туристите от порта до забележителностите на града.

„Тази година за първи път Варна няма да бъде посетена от нито круизен кораб, но за следващия сезон отсега вече има една резервация, а за 2020 година са направени две. Това е добър признак за завръщането на круизните компании, които отново включват Варна в маршрутите си. Надявам се, че белите кораби ще станат повече, не само заради усилията, които полагаме, а и заради членството ни в Medcruise", коментира шефът на Пристанище Варна-Изток, инж. Любомир Добрев.

Преди това президентът на Medcruise беше в Бургас, а от Варна ще отпътува за Констанца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай