Кабинетът ще ремонтира плана за Витоша, за да бъдат сменени лифтовете

Снимка: БНТ

Кабинетът ще ремонтира плана за Витоша, за да бъдат сменени лифтовете | StandartNews.com

Действащият план на природен парк "Витоша" ще бъде променен така, че да бъдат подменени лифтовете и влековете, а след това ще бъде променен и Законът за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти днес, цитиран от „Дневник".

Той, заедно с министъра на околната среда Нено Димов и председателя на общинския съвет Елен Герджиков, посетиха и се возиха на Драгалевския лифт по покана на собственика - "Витоша ски". За момента не се предвижда на промените да се прави екооценка, като според Герджиков тя би трябвало да се направи, когато се появяват конкретни инвестиционни намерения.

Планът на природния парк, който ще бъде променен, е със срок на действие до 2014 г., но продължава да важи четири години по-късно. Причината е, че изработеният нов план за управление от 2013 г. очакваше становище от министъра по околната среда дали трябва му бъде направена екооценка. Пред миналата зима се разбра, че ръководителката на дирекцията за природния парк Снежана Петрова оттеглила това искане. Днес Валери Симеонов и Нено Димов съобщиха, че планът е бил оттеглен от министерството от Петрова, но не посочиха кога.

Същевременно измененията в действащия план са готови още от миналата зима. Тогава в изработването им участваха представители на Столичната община, на министерствата на спорта (МСС) и екоминистерството (МОСВ) и регионалното развитие (МРРБ). Сега те ще бъдат внесени в МОСВ, където ще бъдат разгледани от експертите, увери Димов. Той беше скептичен към възможността процедурата да завърши "тази зима".

"Витоша ски" има проект за подмяна на всички лифтове за между 50 и 70 млн. евро, като са готови да започнат работа още утре, каза представител на дружеството. Той увери, че не предвиждат изграждането на нови съоръжения, а единствата промяна ще е да заменят влековете с още лифтове.

Симеонов и Димов посочиха, че за промяната на действащия план ще подходят както с плана за природен парк "Пирин", където концесионер на ски зоната е свързаното с "Витоша ски" акционерно дружество "Юлен", което пък според премиера Бойко Борисов е на съсобственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Промяната в плана на Пирин беше внесена от Димов и приета от Министерския съвет на заседанието им между Коледа и Нова година. Впоследствие Върховният административен съд отмени решение на кабинета заради липсата на екооценка на плана. Правителството обжалва съдебното решение пред петчленен състав на ВАС.

Попитан, министърът на околната среда каза, че ще изчака съдебното решение и тогава ще си помисли дали да възложи екооценка на промяната на плана на Витоша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай