18:40 ч.

28.09.18

2 мин.

0

7

0

Кабинетът ще ремонтира плана за Витоша, за да бъдат сменени лифтовете

от редактори |

Кабинетът ще ремонтира плана за Витоша, за да бъдат сменени лифтовете

Снимка: БНТ


Действащият план на природен парк "Витоша" ще бъде променен така, че да бъдат подменени лифтовете и влековете, а след това ще бъде променен и Законът за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти днес, цитиран от „Дневник".


Той, заедно с министъра на околната среда Нено Димов и председателя на общинския съвет Елен Герджиков, посетиха и се возиха на Драгалевския лифт по покана на собственика - "Витоша ски". За момента не се предвижда на промените да се прави екооценка, като според Герджиков тя би трябвало да се направи, когато се появяват конкретни инвестиционни намерения.


Планът на природния парк, който ще бъде променен, е със срок на действие до 2014 г., но продължава да важи четири години по-късно. Причината е, че изработеният нов план за управление от 2013 г. очакваше становище от министъра по околната среда дали трябва му бъде направена екооценка. Пред миналата зима се разбра, че ръководителката на дирекцията за природния парк Снежана Петрова оттеглила това искане. Днес Валери Симеонов и Нено Димов съобщиха, че планът е бил оттеглен от министерството от Петрова, но не посочиха кога.


Същевременно измененията в действащия план са готови още от миналата зима. Тогава в изработването им участваха представители на Столичната община, на министерствата на спорта (МСС) и екоминистерството (МОСВ) и регионалното развитие (МРРБ). Сега те ще бъдат внесени в МОСВ, където ще бъдат разгледани от експертите, увери Димов. Той беше скептичен към възможността процедурата да завърши "тази зима".


"Витоша ски" има проект за подмяна на всички лифтове за между 50 и 70 млн. евро, като са готови да започнат работа още утре, каза представител на дружеството. Той увери, че не предвиждат изграждането на нови съоръжения, а единствата промяна ще е да заменят влековете с още лифтове.


Симеонов и Димов посочиха, че за промяната на действащия план ще подходят както с плана за природен парк "Пирин", където концесионер на ски зоната е свързаното с "Витоша ски" акционерно дружество "Юлен", което пък според премиера Бойко Борисов е на съсобственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.


Промяната в плана на Пирин беше внесена от Димов и приета от Министерския съвет на заседанието им между Коледа и Нова година. Впоследствие Върховният административен съд отмени решение на кабинета заради липсата на екооценка на плана. Правителството обжалва съдебното решение пред петчленен състав на ВАС.


Попитан, министърът на околната среда каза, че ще изчака съдебното решение и тогава ще си помисли дали да възложи екооценка на промяната на плана на Витоша.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Соларис · 08:57 · 03.10.2018
Плаче ми се всеки път, когато се качим с децата на Витоша през зимата. Отраснал съм в тази планина и много се надявам, че в най-кратки срокове ще имаме нови ски инфраструктура на Витоша.
Гого · 19:27 · 02.10.2018
Да го ремонтират, защото и лифтовете имат нужда от ремонт, а с тоя закон няма как да стане.
Огнян · 20:28 · 01.10.2018
Отдавна трябваше да се оправи плана за управление на Витоша, които изобщо не е добър, тъй като върху него се е упражнявал разбирачът Тома Белев.
Кирил · 15:59 · 01.10.2018
Витоша непрекъснато се обсъжда , а нищо не се прави за нея, дано след тази среща наистина се стигне скорошна подмяна на лифтове
Златко · 12:56 · 01.10.2018
Крайно време е подмяната на старите лифтове с нови, модерни лифтове да се случи, за да може Витоша да се използва от всички!
студент уважаван · 14:56 · 30.09.2018
Вярно ли има някакъв в това село Васил дето са го обидили като софийски клошар и пропадняк и любовниците му и не е направил нищо не е смеел да се сбие,хванало го е страх.Щото баща ми е бизнесмен в София щях да го назнача за охрана.Щото казваха че много вика и се пули и надува главата като урод от филмите и хораъа до преди това го дмятаха за свръх побойник,някои не смееха да му се подиграват дори хахххааххахааха.
Потребител · 19:30 · 28.09.2018
Вижтe какво става до Догановитe Сараи. Гората сee огражда. На никои нe му пука
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент