Източните Родопи като Ноевия ковчег

Източните Родопи като Ноевия ковчег | StandartNews.com

В планината всеки може да намери почивка и забавления според своя вкус


Туристическият потенциал на Източните Родопи расте през последните години и с успех е представен не само у нас на туристически изложения, но и на световните борси в Лондон, Берлин, Истанбул и Москва. Желанието на общините е не само да увеличат потока от посетители, но и да удължат престоя на гостите на територията на област Кърджали.

Лешояди, зубри и диви коне

Източните Родопи са рай за орнитолозите. В района на язовир "Студен кладенец" живеят най-големите колонии белоглави лешояди и египетски лешояди на Балканите. Любителите на птиците могат да посетят центъра в село Маджарово, където ще им покажат това богатство. С лодка се стига до Дивечовъдния участък „Студен кладенец", където живеят не само елени лопатари, но и един от застрашените тревопасни – зубрите. Първите европейски бизони са докарани и зеселени преди 5 г. и вече добре се адаптират, има родени и малки зубърчета. От Холандия преди 8-9 години са заселени и диви коне. През тази пролет с 16 млади кончета са се увеличили стадата им. Така общият им брой става над 70, съобщават от екипа на инициативата Статут ДИВ. Стадата успешно се справят се със студените зими и горещите лета, сами намират храната си и оцеляват от вълчи нападения. Те са и туристическа атракция и постепенно се превръщат в новия символ на Родопите.

ЛЕД лампи осветяват каменни феномени

Многобройни скални фигури с причудливи форми могат да се видят на много места в Източните Родопи. На 3 км от Кърджали е „Каменната сватба", а край село Бели пласт – „Каменните гъби". Скалните образувания са обявени за природни забележителности и защитени територии. В граничната община Кирково между селата Добромирци и Бенковски е „Крокодила". Това са скали с причудливи форми, като една от тях е с ясно изразена форма на крокодил.
„Каменната гъба", изваяна от природата в пясъчници, е обявена е за природна забележителност през 1982 г. Любопитното е, че тези природните феномени в Кирковско са осветени с ЛЕД лампи, което е част от туристическите атракции.

Мистериите на Орфей и Перперикон вълнуват въображението

„Магията на мегалитите в Родопа планина" и „Митове и легенди" са едни от най – предпочитаните тематични маршрути в Източните Родопи. Повечето туристи пристигат точно заради мистериите на Орфей и духа на Античността и Средновековието, които се срещат в изобилие - тракийски светилища, скални ниши, долмени, крепости.
Най–посещаваният паметник е Скалният град на траките Перперикон край Кърджали. Това, което със своето отминало великолепие вълнува въображението, е врязаният в скалния масив г-образен дворец, дълъг 80 м и широк 30 м. Той представлява сложен архитектурен комплекс от стълбища, коридори и зали. В средата се намира тронната зала. Тук още в късната бронзова епоха (XIV-XI в. пр. Хр.) е процъфтявал тракийски град към светилището на бога Дионис - възникнал върху по-ранно поселение и скално светилище, преживявал периоди на разцвет и злощастия и просъществувал до XIV в.
На 15 км източно от Момчилград е тракийското светилище на Орфей. Само на 200 м от селището Татул, в местността Кая башъ, се намира един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи.
От Кърджали, по посока село Ненково, е пещерата „Утроба". Невероятното съоръжение от времето на траките се намира в скалистата местност Тангардък кая. В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания.

Сянка на невеста вградена в Дяволския мост

Той е сред най-запомнящите се мостове в цяла България, включен е в много туристически пътеводители и албуми. Изграден е през 15 в. на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола. Историята разказва, че мостът е построен преди повече от 500 г., но до днес нито веднъж не е бил реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил - Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа момичето починало. Други са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран хексагон, т. нар. Печат на Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите. Емблемата на Източните Родопи - Дяволският мост, вече е красиво осветен през нощта.

Лов, риболов и велотуризъм

Голямо предимство за региона са и големите язовири по река Арда – "Кърджали" и "Студен кладенец". Най-често пристигналите в града край Арда отсядат в зоната за отдих край яз. "Кърджали". На брега до с. Енчец е акостирал корабът - ресторант "Емона", предлагащ пресни миди, доставени директно от фермата в Каварна. Традиционните за язовира риби са пъстърва, сом, бяла риба, уклей, толстолоб, четири вида есетрови риби. Сред най-предпочитаните забавления е разходка с лодка по изкуственото езеро.
Източните Родопи са подходящи и за велотуризъм. Разработени са няколко маршрута с различна дължина, те са добре маркирани и предлагат на любителите съчетание на спорт и посещение на исторически и природни забележителности.
Планината на Орфей става все по привлекателна и за офроуд състезатели, а от тази година, след успешния първи воден фест и състезание с джетове на яз. "Студен кладенец" и на "Водното огледало" в Кърджали - и за развитие на уотър туризъм. Източните Родопи са предпочитано място и за ловен туризъм. Отстрелват се предимно муфлон и дива свиня. Ежегодно в Държавно ловно стопанство „Женда" идват между 30-40 чужди групи. В региона са ловували и гости от далечна Индия.

Час и половина до плажовете на Бяло море

С отварянето на прохода Маказа преди пет години вече за час и половина се стига от Кърджали до Бяло море. В региона се построиха много нови хотели, някои изненадват гостите си с руска баня и конна езда. Уютът на малките семейни хотели и къщите за гости, типичните кулинарни специалитети, родопската музика, достъпните цени и гостоприемството на местните хора ги прави предпочитани не само от българските туристи, но и от гостите от съседна Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай