Грузинци ще готвят по морето от август

Грузинци ще готвят  по морето от август | StandartNews.com

Грузинци влизат в кухните на хотелите ни по морето от август. Майсторите на шишовете ще творят вкуснотии за родните и чуждестранните туристи.

Още през август чужденци от трети страни извън ЕС може да заработят в хотелите по морето, за да попълнят незаетите работни места, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Бизнесът смята да внесе работна ръка от държави, където масово се знае и руски език, като Молдова, Украйна, Грузия, Армения, също от Сърбия и Македония, уточни той. Грузинските и арменските храни ще бъдат атракция в ресторантите, заяви пред Investor.bg Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. За да привлече чужденците на работа у нас, бизнесът ще предложи бонуси и оферти за целогодишна работа - в морските и зимните курорти, както и в спа центровете. "Нашият персонал отиде в Европа, европейците са в САЩ, Норвегия и Швеция. Това е глобалното решение на нещата", каза бизнесменът.

След промени в Закона за трудовата миграция вече има възможност за внос на сезонни работници за секторите туризъм и селско стопанство от трети страни, каза Ангелкова. Бизнесът ще може да се възползва още от този летен сезон, от август, защото процедурата е ускорена - 7-дневна за 90 дни престой и 15-дневна за деветмесечен престой. Промяната ще реши проблема с кадрите в туризма и ще повиши конкурентоспособността, убедена е Ангелкова.

Тя обяви, че през следващото лято в курортите се планира да заработят зеленчукови борси за дребни фермери, които да снабдяват хотелите със собствена продукция. Целта е да се стимулират малките производители да продават качествената продукция, която произвеждат. Съвместно с агроминистерството се обмислят промени в наредбите, които да улеснят доказването на произхода на продукцията.

Дават 1,8 млн. на чужди медии за реклама на България

1,8 милиона лева ще даде Министерство на туризма за обиколки на чужди туристи из България, които след това да рекламират страната ни по света. От ведомството на Николина Ангелкова откриха процедура за възлагане на обществена поръчка за избиране на фирмите изпълнители.

Очаква се повече от 420 чуждестранни журналисти да посетят България в рамките на журналистическите турове. Предвижда се в България да дойдат представители на печатни и електронни медии и блогъри със специализирани туристически рубрики или предавания. Туровете са общо 60 и ще включат представители на водещи медии от над 50 важни за страната ни пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай