Фермери стават хотелиери

Фермери стават хотелиери | StandartNews.com

Бизнесмени със свободни пари искат веднага да вземат гостилници, ресторанти и магазини

Хотелиерите по морето се стягат за силен сезон и вече подготвят комплексите. "Заради нестабилната обстановка в Египет, Тунис, Турция, страната ни привлича туристи. Очаква се ръст от 30% на летовниците у нас", признават от бранша. Напливът на туристи ще бие категорично дори ръста от лято 2014 и 2013, взети заедно, изчисляват хотелиери. Това бяха последните сезони, в които имаше бум на гости по морето ни, преди пазарът да се сгромоляса.

И докато през миналата година хотелиерите по родното Черноморие бяха изпаднали в тих ужас и се чудеха как да оцелеят и сами обявиха над 100 гостилници за продажба, сега вече почти няма имоти за нощувки за продан. Това се обяснява с подема в туристическата сфера у нас заради катастрофалното положение в Турция.

Вече се забелязва и нова тенденция. Силно се е увеличило търсенето на хотели по морето, както и на ресторанти и търговски обекти. Предприемачи със свободни пари искат да инвестират там, за да могат да завъртят някакви обороти и печалби дори и за 3-4 месеца през лятото, съобщи в. "Черноморски фар".

В последните седмици се забелязва и търсене от страна на бизнесмени от вътрешността на страна. Много земеделски производители, които са успели да завъртят добър бизнес, да усвоят европейски субсидии и да реализират добри печалби, вече имат свободни пари. Част от тях търсят хотели и ресторанти по морето, за да използват сезона през лятото.
Преди десетина дни е имало интересна случка в бургаска агенция за недвижими имоти. Тогава в офиса влезли трима мъже на възраст между 40 и 50 години и казали, че търсят веднага да купят два хотела. Със себе си носели два сака, които били пълни с пари. За да покажат, че са напълно сериозни в намеренията си, извадили от тях огромен брой пачки с банкноти по 50 и 100 лева и ги показали на слисаните служители. Хората в агенцията се свързали веднага със свои клиенти и се опитали да реализират сделка, съобщи още "Черноморски фар".

Това пък вече вдига цените на всякакви недвижими имоти с търговска цел. През миналия сезон цената на квадратен метър на малък хотел две звезди в Слънчев бряг например беше паднала до 600 евро на квадратен метър. Сега хотели със същите характеристика вече вървят по 850-900 евро на квадратен метър, но продавачи почти няма. По-високите категории са твърдо над 1000 евро на квадрат. Дори и семейните хотели в малките селища на юг от Бургас вдигнаха стойността си. Преди година-две подобен хотел в град Черноморец с разгърната площ от 700 квадратни метра и 32 легла струваше около 350 хиляди евро. Сега неговият собственик дори и не иска да започва пазарлък за цена от 500 хиляди евро.

С най-ниска цена от 280 000 евро е обявена къща за гости в Сънито. С най-висока пък - от 10 000 000 евро, се продава голям 3-звезден комплекс, който е разположен на 50 метра от морето и близо до хотел "Кубан". Най-много ваканционни комплекси се продават в Равда - цели 24, по десетина в Несебър и Св. Влас.

Междувременно записванията за почивки в най-известния български курорт Слънчев бряг не секват и на старта на сезона може да се окаже, че той се пука по шевовете. Само за Бургас и региона се очаква да бъдат реализирани още 4 милиона нощувки допълнително, което означава допълнителни приходи от 120 милиона евро.

"Стандарт" с дискусия на 12 май за старта на сезона

Стажанти от Украйна и Германия по морето

Трябва по-висока субсидия за кадрите, настояват експерти

Туризмът търси кадри за предстоящия летен сезон и от съседни държави. За лятото курортите ще разчитат на стажовете на студенти и ученици от професионални гимназии. "Вдигнахме с 15% заплатите. Тази година фонд "Работна заплата" е с 3 млн. лв. повече. Запазваме социалните пакети - безплатна храна, ваучери за храна, безплатен транспорт или настаняване, и въпреки това има проблем с персонала за летните месеци", каза изпълнителният директор на Албена Красимир Станев. И допълни: "Надеждата ми е в стажанти от Молдова, Украйна, малко от Македония. Ще имаме и стажанти от европейски държави - около 200 души от Германия и Полша, но това не решава проблема, защото те са за месец-месец и половина. Ситуацията с персонала е най-сериозният проблем". Курортите във Варненския регион също ще разчитат за работа в обектите през лятото на внос на студенти от Украйна и Молдова, каза пред "Стандарт" проф. Стоян Маринов от Варненската Туристическа камара. "Това обаче е временно решаване на проблема. С годините кризата с кадрите се задълбочи. Сред сериозните мотиви да се стигне дотук е заплащането и особено по морските курорти - сезонността, работа до 2-3 месеца", допълни проф. Маринов. Той добави, че средната заплата по морето е от порядъка на 600 лв., при това за два месеца. Двамата са категорични, че трябва по-бързо да се въведе дуалното обучение, а професорът настоява държавата да преосмисли приоритетите си и да осигури повече финансиране за професионалните гимназии по туризъм. "Друг проблем е субсидията - в момента обучението на кадри в туризма е със същата субсидия, каквато е за икономисти например. Разходът обаче при туристическите специалности е по-висок - те пътуват, или пък имат разходи за обслужване в ресторант. В годините това доведе до намаляване на практическите познания и обучения", коментира проф. Маринов, който е и преподавател в Колежа по туризъм във Варна, както и в Икономически университет Варна, в катедрата по туризъм.
На какво държавата ще залага, за да е успешен предстоящият летен сезон, от какви кадри има нужда бизнесът, как да се развива културно-историческият туризъм, за да е успешен сезонът, ще бъдат основните теми на дискусията за старта на сезона, която "Стандарт" организира на 12 май във Варна. В нея ще участват представители на изпълнителната и законодателната власт, кметове, представители на туристическия бранш, туроператори.

Нови търгове след фалити

37 хотела са изложени за публична продан заради фалити и невъзможност на собствениците да погасят дълговете си, показва справка в сайта на частите съдебни изпълнители. По-малките от тях са във вътрешността на страната, но по-скъпите са на метри от морето. Край плажовете ни се пускат на търгове малко над 20 хотела.
Частен съдебен изпълнител предлага за продажба в курортния комплекс Златни пясъци имот от над 9000 кв.м. с начална цена от над 9 млн. лв. Включено е и правото на строеж за изграждане на жилищна сграда. Според плановете тя следва да включва 4 секции, три от които са частично вдигнати. Според документите общата разгърната площ на постройката следва да бъде над 28 хил. кв.м. Публичният търг е насрочен за 12 май.
За пореден път за продан е обявен и 4-етажният хотел "Бонбон". Обявата е валидна до 9 май. Хотелът разполага с 15 стаи, три апартамента, басейн, градина, паркинг, ресторант и бар. Този път цената на хотела е свалена с около 100 хил. лева под тази от лятото на 2015 г. и е малко повече от 500 хил. лева.
На 20 метра от плажната ивица се предлага и хотел в местността Кокалу в Несебър. Началната му цена е 598 200.00 лв. Купувачът ще бъде обявен на 20 май в Районния съд в Несебър.
Повечето сгради обявени за продан на юг от Бургас са тип "къща за гости". Собствениците са теглили преди години кредити за строителство, които не са успели да погасяват навреме. Някои от тях вече са погнати от кредиторите. В момента шест морски хотела са обявени на публична продан от съдебни изпълнители. Търговете са насрочени този месец и ще се проведат преди началото на сезона.

Плажовете ни преоткриват от Европа до Иран

Проф. Стоян Маринов от Варненската Туристическа камара е категоричен, че идващото лято ще бъде изключително благоприятно за бранша, като в страната ни от години за летен отдих ще се завърнат гости от пазари, които по една или друга причина браншът е загубил в годините. "В Златни пясъци отново ще има гости от Иран, ще има ръст на всички пазари от Централна и Западна Европа. Чакат се повече гости от Германия, връщат се скандинавските туристи, ще има ръст на гостите от Франция, от Обединеното кралство - където в последните години позициите на България като туристическа дестинация са доста поразклатени", казва специалистът. Ръст се чака на туристите от Чехия, Полша, Унгария. Въпреки атентата на летище Сарафово край Бургас страната ни бързо е успяла да възстанови репутацията си и още от ранна пролет в комплексите има и туристи от Израел, които идват заради хазартния туризъм. По традиция на плажа ще звучи още и сръбска, македонска и румънска реч.
Що се отнася до туристите от Русия, от бранша са категорични, че тази година по родното Черноморие повече ще се говори за рускоговорещи туристи, защото в Русия ситуацията е изключително сложна в икономически план. Очакват се летовници от Украйна, Молдова и Беларус. "Основната причина за по-малко гости от Русия е курсът на рублата и обедняването на руснаците. Доказателство за това е и намаленият брой чартъри по последни данни от летище Варна", обясняват мениджърите на хотелите.

Вдигат нов палат за тузари в Албена

За да посрещне предизвикателствата и отговори на все по-нарастващите изисквания на съвременните туристи, "Албена" АД отново инвестира предварително в обновяване на базата на едноименния курорт, като за тази година влага 16 500 000 лв., заяви изпълнителният директор Красимир Станев. "Новата придобивка за курорта ще е изцяло нов петзвезден хотел на мястото на досегашния хотел "Доростор". Той е съборен на 80%, като все още не сме съборили само ресторанта. За 1 юни 2017 г. ще бъде изграден, като ще е от 240 стаи, модерен конгресен център със зала за 500 души, малък СПА център", поясни Станев. Мениджърският екип ще обнови и хотел "Гергана", където за догодина ще има 24 нови студиа, а на покрива на същия хотел ще се направи малък панорамен ресторант.
Цигулка "Страдивариус", направена преди четири века - през 1710 г., лично от големия майстор Антонио Страдивари, пък ще звучи под открито небе в Албена на 16 юли, съобщи председателят на Съвета на директорите на туристическата компания Радосвет Радев.

Нови системи спират дублажите на стаите

В последните години вече почти няма дублажи на стаите по хотелите, категорични са хотелиерите по родното Черноморие. Според проф. Стоян Маринов - член на Варненската Туристическа камара, бизнесът с годините вече е натрупал опит и такива случаи биха били по-скоро инцидентни. "Мина времето, когато хотелиерите бяха неопитни или се презастраховаха. Друг съществен елемент, който в годините се постигна, е връзката между туроператорите. Самите резервационни системи вече са по-добри и всеки един хотелиери спира продажбите, когато види, че е запълнен. Случаи като преди 20 години, когато един хотел в Слънчев бряг е продаден 2 пъти, сега не биха могли да станат" - казва професорът. Маргита Тодоров - търговски директор в Албена, също заявява, че благодарение на добрата резервационна система, с която комплексът разполага, се следи стриктно и това на практика почти на 100% изключва дублажите на стаи.
"Има опасност от дублиране на резервации, но това е обичаен риск, за който всеки трябва да бъде готов. Това, разбира се, не означава, че 100 или 200 души ще останат на улицата и няма да има къде да ги настаним. подготвени сме да реагираме и при подобни ситуации, така че гостите ни да са доволни", коментираха хотелиери в Слънчев бряг.

Румънци оставиха 4 млн. евро

Курортите около Варна за Великден са посрещнали 10 хил. румънски туристи. Още толкова са били гостите от северната ни съседка на север от Варна - от Албена до Шабла. Отдихът им е донесъл приход от 4 млн. евро за туристическия ни бранш, изчислява проф. Стоян Маринов - преподавател по туризъм във Варна и член на Туристическата камара в морската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай