"Дунав турс" продаде един от корабите си

"Дунав турс" продаде един от корабите си | StandartNews.com

Русенската компания "Дунав турс" е продала един от първите си кораби - "Русе", съобщиха от дружеството. "Русе" и "София" са първите български луксозни туристически кораби по река Дунав. Във вторник „Русе" ще отплава за Холандия. Новият собственик ще използва кораба за провеждане на различни събития, а надеждата е той да носи същото име.

Корабът е плавал по Дунав 33 години. "Единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентноспособни и в бъдеще. Предстоят ни инвестиции, които ще ни помогнат да бъдем модерен и търсен партньор на туристическия пазар", коментира Катя Стоянова, главен изпълнителен директор на „Дунав Турс".

Над 140 хил. са превозените пасажери с кораба, предимно от Австрия и Германия, от 1984 г. до днес. Най-дългите круизи са били от немския град Пасау до украинския Вилково, както и до делтата на река Дунав.

На 17 октомври 1983 г. с платформа по море са докарани и пуснати на вода в устието на р. Дунав двата пътнически кораба "София" и "Русе", построени в корабостроителница "Де Бисбош", Холандия. Те са с дължина 113 метра и със 103 кабини, разположени на две палуби. Те са кораби-близнаци с капацитет 200 легла и 55 души екипаж, категория 4 звезди и са пригодени за круизни пътувания по р. Дунав.

Във вторник корабът ще отплава за Гюргево с осемчленен екипаж. Предаването му на новия собственик ще бъде на 19 април в Констанца, където отново на специална платформа ще бъде натоварен на друг кораб, за да се върне на река Рейн – там, където е бил построен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай