Димитър Маргаритов: Пазете документите от туроператорите докрай

Димитър Маргаритов: Пазете документите от туроператорите докрай | StandartNews.com

КЗП извършва проверки на случаите с несъстояли се почивки в Гърция, обяви председателят на комисията Димитър Маргаритов, цитиран от официалният й сайт. "Стремим се всячески да направим така, че тези потребители да получат обратно своите пари, заплатени срещу ненаправена резервация. В конкретния случай става дума за злоупотреба от страна на въпросния туроператор с доверието на потребители, които са били редовни негови клиенти и затова са се и предоверили. Водили са телефонни разговори, впоследствие без никакви писмени документи или доказателства за преговорите с туроператора, извършили са плащане, а се оказва, че резервация не е направена. За това те са уведомени в последния момент", продължава той.

И съответно са подали контестация за анулиране на резервациите и въз основа на това сега се получава така, че туроператорът злоупотребява, твърдейки, че тези потребители сами са поискали да си анулират резервациите. В действителност от това, което чуваме и виждаме, както и от доказателствата, които събираме, установяваме, че тук има нарушения, отчете председателят на КЗП.

Дори когато потребителите са били клиенти на определен туроператор, пътували са и всичко е било наред, винаги да настояват тази поредица от действия и документи да е налице и да разполагат с доказателствата, които впоследствие могат да им послужат да бъдат обезщетени. Този пазар е динамичен. В миналото е имаше случаи авторитетни туроператори да изпаднат във финансови затруднения и се е налагало да преустановят своята дейност. Ето защо ваучерите, имейлите от предшестващата резервацията кореспонденция, платежните документи е добре да се изискват и да се пазят поне до момента, в който потребителят пристигне на място и лично се убеди, че всичко е наред, съветва Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай