16:05 ч.

20.04.17

2 мин.

0

0

0

Димитър Маргаритов: „Авиопревозвачи могат да предлагат туристически услуги”

от редактор |

Димитър Маргаритов: „Авиопревозвачи могат да предлагат туристически услуги”

Авиопревозвачи и транспортни компании биха могли да предлагат посредничество за туристически услуги като хотелски резервации например, стига да изпълняват изискванията на закона. Това заяви по БНР председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.


„За да може да се осъществява дейност по настаняване и търговия с туристически пътувания и пакети, независимо дали търговецът е авиокомпания или фирма за автобусен превоз, трябва да има регистрация като туроператор или поне като турагент, т.е. да има право да извършва сделки с туристически пътувания и пакети", поясни Маргаритов. Той изрази мнение, че е напълно естествено търговците да се опитват по някакъв начин да компенсират факта, че част от техните клиенти биха предпочели да си осигурят настаняването, например, през споделената икономика.


Маргаритов не за първи път повдига въпроса за необходимостта от създаването на правила за споделената икономика. „В съвременното общуване, когато през социалните мрежи потребителят прави новината и в малко по-пазарни взаимоотношения предлага нещо, което не е на пръв поглед на търговски принцип, но влиза във взаимоотношения, при които срещу заплащане трябва да предостави дадена услуга или да продаде стока, е важно да има регламент. Както знаете, в една от най-големите социални мрежи вече има бутон Marcetplace. Всички потребители, освен че си общуват, обменят снимки, информация, могат да си предлагат за продажба или за предоставяне техни вещи, от които нямат нужда или за известен период от време биха могли да ги предоставят за ползване на други потребители", каза председателят.


Той е категоричен, че е належащо да се предизвика диалог и да се предложи начин, по който тази сфера да бъде регулирана. „Казвам това, не защото искам да защитавам търговците, чийто бизнес в една или друга степен може би търпи някакви загуби, поради това че хората предпочитат други форми на търговско общуване. Казвам го преди всичко, защото потребителите, когато се възползват от тези способи на взаимодействие, не са защитени от нелоялно поведение на този, който стои отсреща. Ако нещо е обещано и не се случи, а вие сте платили за него авансово, няма нито институция, нито ред, по който да бъдат защитени интересите на потребителите". Затова според него е необходимо час по-скоро за споделената икономика да бъдат създадени правила, които да са близки до тези при онлайн търговията, които да позволяват регламентирана дейност. По думите му това ще позволи да се осъществява регламентиран търговски оборот и съответно да има институции, които да могат да контролират този процес.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент