Девин привлича с лековита вода

Градът в сърцето на Родопите е предпочитан за отдих и лечение от древността

Девин привлича с лековита вода | StandartNews.com

В сърцето на Родопите още от времето на Орфей един град привлича пътници от близо и далеч с чистия си въздух, лековитата минерална вода и невероятните планински панорами. Девин става все по-привлекателна спа дестинация през последните години заради множеството възможности за спа, лечение и термалните си басейни. Неслучайно регионът е номиниран и за най-бързо развиващата се спа дестинация на Балканите. Всъщност дори водата от чешмата в града е изворна минерална вода. Тя е и най-ценното богатство на планинското градче, което през зимата е търсено именно заради съчетанието между спа и пистите на Пампорово и Чепеларе в близост. Водата в Девин е със средна концентрация на минерали, слаба киселинност и извира при висока температура. Това я прави подходяща за лечение на затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и такива на опорно-двигателната и нервната система.

Историята на Девин започва още от бронзовата епоха, през следите оставени от траки и римляни и легендите за невероятния певец на Родопите Орфей, който стигнал до подземното царство, за да си върне изгубената любима Евридика. Пътят му към отвъдното преминал през пещерата Дяволското гърло край Триград. За това, че наистина който веднъж попадне във водовъртежите под пещерата не излиза никога на повърхността говорят и опитите на местните да пускат в Дяволското гърло маркирани дървета и какво ли още не, които обаче изчезват безследно. Това е една от трите пещери, които можете да посетите, ако сте на почивка в Девин. Ягодинската пещера ще ви смае с невероятни сталактити и сталагмити, каменни драперии и перли, леопардова кожа и други образования. И двете забележителности се намират на около 20-25 км от Девин. Пещерата Ухловица ще ви впечатли с приличните на морски корали природни образования, както и с това, че е дом на прилепи, които почиват на една ръка разстояние от туристическия маршрут в пещерата. Тя обаче се намира доста по-далече от Девин - на около 70 километра.

Съвсем близо до пътя между Широка лъка и Девин се намира природният феномен Момата. Природата е изваяла скалата във формата на млада жена, откъдето и образованието носи името си. Според легендата млада девойка бягала от преследващи я турци, за да защити честта и вярата си. Те обаче започнали да я настигат и тогава девойката се помолила да се вкамени, но да не попада жива в ръцете им. Така се появила каменната мома. В близост до Девин, на река Въча има и още едно интересно образувание - каменен слон. На около 25 километра в посока Триград е местността Чаирите, в която можете да се насладите на 6 езера. На по-голямо разстояние, около 40 километра от Девин, можете да видите и едни други езера - Смолянските. Техният брой е 7, макар в миналото да са били 20. Сравнително близо са и естествените скални мостове на Родопите - Чудните мостове. До връх Гребенец, който се извисява над Девин, можете да стигнете с джип по черен път. Ако го направите пред очите ви ще се разкрие невероятната панорама на сгушения в планинските върхове Девин. Ако сте любител на животните, можете да направите разходка в околностите на града и върху кон. В близкото село Беден, от което всъщност идва минералната вода на Девин, можете да разгледате късноантичен некропол и руините на крепостта Беаднос в близост. Ако сте приключенец и преходите не ви плашат, можете да пробвате да снимате и Кемеровия мост. Той е едносводов с една арка, която при отразяване в речните води формира кръг. Датира от римско време, а до 1912 г. е бил и пограничната линия между България и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай