14:00 ч.

17.07.18

2 мин.

0

3

0

Данните на отсядащите в хотелите ще влязат в единна информационна система

от редактори |

Данните на отсядащите в хотелите ще влязат в единна информационна система

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година. Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки на база на сега регистрираните, което ще се дължи на ежедневното автоматично въвеждане на данните. Това каза на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова.Ангелкова и изпълнителният директор Огнян Траянов от "Технологика" - избраната фирма-изпълнител, подписаха договор за изграждане и внедряване на ЕСТИ. ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработка на данните от различните регистри.
Системата е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността, коментира министърът. Тя напомни, че повече от година и половина беше обжалване на процедура за обществената поръчка за системата.


Договорът е на стойност 1, 128 млн. лева с ДДС, а шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период . От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните места за настаняване - основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител. Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и ще бъде публикуван на сайта на ведомството. С напредването технологии ще може и през смарт телефоните да се въвеждат данните.Тази система няма да е публична, а защитата на личните данните е изцяло гарантирана. Предвижда се до нея да има ограничен достъп на база на правомощия. Системата ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП и само в техния профил представители на бранша - управителите на местата за настаняване, които въвеждат данни, обясни министърът.По данни на "Технологика" ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация. Министър Ангелкова напомни, че по закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите и те сами ще трябва да го правят в реално време - в момента, в който пристигат туристите, това трябва да бъде отразено в системата. Ще има и механизъм за обратна връзка и проверки на място, за да се гарантира, че системата работи и реално отразява броя на туристите в дадено място за настаняване. Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата и работата с нея няма да му струва нищо. Системата ще позволи и събиране на статистически данни в туризма по региони, области, по типове места за настаняване и други.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:08 · 25.07.2018
И как ще спавате GDPR, бе, нещастници? Държавата може много да иска да има индивидуалните данни на всеки отседнал във всеки хотел гост, но това е нарушение на правата на госта.

Тази Биг Брадърска система нарушава няколко принципа за обработката на лична информация. Откъде накъде кметовете и техните офиси ще имат достъп поименно до всички отсядали в хотели? Щуротии!
Потребител · 15:31 · 18.07.2018
Ще ги въведе но след като си отиде от поста си.
Потребител · 14:18 · 17.07.2018
така беше през времето на др.живков-ти да видиш - та държавата не знае колко са хотелите, а ще въвеждате данни, боже опази
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент