20:05 ч.

03.06.18

2 мин.

0

3

0
Чужденци плетат шушони в Банско

Община Банско и това лято осигурява интересни занимания за туристите от страната и чужбина. Наплив на любители на планината и преходите в гората отчитат хотелиери в града под Тодорка през последните години.


Общината, Читалище „Никола Вапцаров" и Музейният комплекс дават възможност на българи и чужденци да практикуват стари занаяти в Посетителски информационен център и в Музей „Велянова къща". Атрактивната инициатива ще се провежда всеки петък и събота за времето от 6 юли до 8 септември. Ще се правят демонстрации на бански занаяти – тъкане на разбой, дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири от тъкани. Съботните демонстрации ще са съпроводени и с автентична фолклорна програма, песни и танци ще има от 18,00 до 18,30 часа. В сградата ще бъдат подредени за целия период на инициативата „Културни вечери – традиции и изкуство" 14 изложби. Един от авторите е отец Костадин Калайджиев, който ще покаже свои творби – живопис, дърворезба и икони.


Гостите на Банско могат да се запишат на уроци по народни танци, по тамбура, гайда и пеене срещу 5 лева за един учебен час в дните от понеделник до петък. Организират се в работните дни и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола" и късноантичната крепост „Ситан кале", цената е 15 лева на човек. От понеделник до петък се провеждат информационни турове и в Музеен комплекс, за възрастни цената е 12 лева, а за деца – 6 лева. Малчуганите могат да участват в интерактивни игри „Деца в музея" в Музеен комплекс и в Посетителски информационен център от 09,00 до 13,00 часа в дните от понеделник до петък срещу 7 лева.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Елена · 20:47 · 04.06.2018
Отново интересна инициатива в Банско, който ми е любимия курорт.
Иван · 13:34 · 04.06.2018
Чужденците ценят Банско!
Потребител · 21:47 · 03.06.2018
На чужденците, трябва да им ПРОДАВАМЕ Шушони и други стоки, Не трябва да ги учим да плетат шушони, щото ще ни вземат Бизнеса и парите. Ако учим чужденци да правят български стоки, ние- българите ще стоим гладни и без работа и тия чужденци ще Поробят, завземат България.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент