Банско чака 12 хиляди туристи за Великден

Банско чака 12 хиляди туристи за Великден | StandartNews.com

Георги Икономов е кмет на община Банско от 2011 г. През 2015 г. е преизбран за втори мандат. Един от приоритетите на екипа му е превръщането на Банско в целогодишна туристическа дестинация. По професия е икономист, завършил е специалност „Счетоводство и контрол" в УНСС. Между 2009 до 2011 г. е депутат в 41-то Народно събрание. Преди това, между 2007 и 2009 г., е председател на Общинския съвет в Банско.

- Г-н Икономов, зимният сезон се удължава. Ще се карат ски и навръх Великден в Пирин планина. Готов ли е курортът да посрещне туристите?
- Сезонът ще продължи до 15 април. Ние сме направили необходимата организация, за да се чувстват сигурно и комфортно гостите за Великден. Очакваме 12 000 туристи, най-вече наши сънародници, които в последните години традиционно избират Банско за своята великденска ваканция. Хотелиери и ресторантьори предлагат атрактивни прояви за клиентите си. Цените не са като в сезон пик, по-ниски са. Гърци също идват тук за този християнски празник. Сезонът като цяло със сигурност е по-силен от миналогодишния, според мен ръстът на туристи ще е 8-10%. Лошото е, че през месец март времето бе много лошо и това се отрази на посещаемостта на гостите в Банско – Зимната столица на Балканите. Дано за Великден и времето е с нас, за да се насладят туристите на красотата на Пирин планина, на пикниците в гората, на съседните селища, които предлагат интересни преживявания за нашенци и чужденци – минерална вода, конни бази, парк за танцуващи мечки, важни исторически и културни паметници.

- Все така ли е засилено полицейското присъствие в града под Тодорка, за да се гарантират сигурността и спокойствието на туристите?
- Няма толкова много сили на полицията в момента, но са достатъчно, за да се следи за спазването на обществения ред и да се противодейства на престъпността. Вече си отидоха полицейските патрули от Румъния и Гърция, по-малко са и родните полицаи. Искам да похваля МВР за помощта, която ни оказва. За мен като кмет общественият ред в курорт като Банско е изключително важен. Защото през зимата идват много българи и чужденци, важна е сигурността – в ресторанти, в хотели, да няма сбивания, паркирането да е урегулирано. Туристът да чувства спокойствието в този град, а това може да стане с полицейско присъствие. Затова и общината поема издръжката на всички командировани полицаи. Справката, която наскоро ми бе представена, сочеше, че за целия зимен сезон е открадната само една кола от курорта, а това е много добър резултат в сравнение с всички предходни години. Не е тайна, че наред с гостите ни насам идват и доста криминално проявени лица. Зимните месеци нямаше нито един тежък инцидент, много помогнаха за реда и полицейските сили на изходите на града, които проверяваха всички съмнителни автомобили. От НАП оповестиха, че в Банско този сезон са регистрирани най-малко данъчни нарушения. Това означава, че бизнесът тук се дисциплинира, върви се в правилната посока. Наши служители са съставили 30 акта за различни нарушения – некатегоризирани обекти, неспазване на работно време, липса на лицензи за определена дейност. Целта ни е да намалим сивата икономика в туристическия бранш. По всякакъв начин искаме да обхванем незаконните сгради, защото това е нелоялна конкуренция. Хващаме все повече нарушители, пишем актове, водим дела в съда, глобите са големи. А и в тези условия на несигурност - мигранти, терористични актове навсякъде, добре е всяко място за нощувки да се контролира, да се регистрират всички гости, да се знае какво се случва там, кой отсяда.

- Какво по-интересно предлагат хотелиерите и ресторантьорите за Великден?
- Почти всички предлагат на клиентите си великденски обяд, всеки може да участва в боядисването на яйцата, в месенето на козунаците, в приготвянето на агнешкото. За празника ще работи и кабинковият лифт в курорта, който ще вози туристите до Бъндеришка поляна в Пирин планина. Така те ще имат възможност да се разходят сред красивата природа, а и да покарат ски, тъй като има достатъчно сняг. Някои от хотелските комплекси предлагат в пакета за Великден и осигуряването на лифт карта.

- Има ли ефект от създаването на Сдружение „Уникално Банско" преди близо 2 години от 14 местни механджии?
- Разбира се. Собственици на механи, направени с типичната за Банско архитектура, се обединиха около представянето на автентичната ни кухня. Те привличат клиенти с гозби, които приготвят по автентични местни рецепти. Тяхната амбиция е да се утвърдят като носители на кулинарната традиция и да дадат своя принос в развитието на зимния курорт като предпочитана туристическа дестинация. Те работят за утвърждаването на единни стандарти за хранене в техните заведения. В същото време всяка от тези механи представя типичните бански ястия, пречупени през традицията в собствените им семейства. Логото на „Уникално Банско" и списъкът с всички негови членове стои на видно място във всяка от тези механи. Чужденците се впечатляват, че им се предлага нещо различно за хапване, а не традиционните кюфтета, кебапчета, пържоли, пържени картофи. Много обичат домашните баници – с ориз, с праз, със спанак. Харесва им също така запечен фасул на фурна, пълнени чушки с фасул, капама и чомлек. С това механджиите привличат клиенти – с нашите традиционни гозби. Защото скара и мръвки има навсякъде. Но само в Банско могат да ядат капама, каквато са я яли нашите предци преди векове, защото се прави по автентична рецепта. Не бива да залитаме в копирането на другите кухни – италианска, ирландска, френска, китайска. Не че няма нужда и от тях, но най-силни сме с българското, с нашенското.

- Слабостта на курорта обаче е липсата на втори кабинков лифт?
- За съжаление е така. Нищо не зависи от нас, радвам се, че има държавна воля за решаването на проблема. Не искам да говоря много по темата, за да не се политизира казусът. Но ние не искаме нищо извън закона. Тежи не само на Банско липсата на втори лифт – 5000 човека работят тук през сезона, те са от цялата страна. Иначе ще са в чужбина или ще са регистрирани в Бюрата по труда. Става въпрос за огромни печалби, които се акумулират в Банско. Как може да не толерираш един работещ механизъм, все едно да има работещ завод и да си против него?! Не искаме никаква инвестиция от държавата, а само решение за развитие на най-добрия зимен курорт на Балканите.

- Миналата седмица открихте новата Пречиствателна станция за отпадни води. Банскалии осъзнават ли ползата от този проект?
- Тепърва ще усетят ползата. Десетки гости разгледаха съоръжението и видяха как се пречиства един от най-ценните ресурси – водата. Мащабният проект „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Банско с изграждане на ПСОВ" бе разделен на две фази, първата копка бе направена на 21 август 2013 година. За първата фаза стойността на проекта е 50 621 355 лв., от които европейско финансиране – 32 870 427 лв., и национално съфинансиране – 5 800 633 лв. Общата стойност за втората фаза на строителството е 33 170 034 лв. От тази сума европейското финансиране е 22 036 694 лв., а националното съфинансиране – 3 888 826 лв.
Изпълнихме огромен проект за сравнително кратко време. Имахме много трудности, свързани с тежкия и сложен терен в града ни. Старата канализация бе направена преди 40-50 години – силно замърсена и частично разрушена мрежа, много аварии и загуби на вода. Но всичко завърши добре, доволни сме от качеството на изпълнението. Пречистването на водата е от голям екологичен ефект. Предстои направеното да се оценява и от съгражданите ни, и от гостите ни. Няма как да се развива курортът ни, ако има проблеми с комуникациите под земята. Община Банско ще търси финансиране по ПУДООС за водопроводната и канализационна мрежа в югоизточната част на града, която не бе обхваната от изпълнения проект.

- Преди 5 години лансирахте идеята за създаването на туристически продукт „Балканска мозайка". Вярвате ли в нейното осъществяване?
- Лансирах тази идея при разговори със свои колеги от Гърция и Македония. Вярвам, че скоро това ще бъде поредната нова инициатива на Министерството на туризма. Всички държави на Балканите можем да дискутираме по изработването на общ туристически продукт. В последните години страни като Китай и Индия, който са с най-многобройно население, вървят във възходяща линия. Все повече са богатите хора в тях. Нашите природни забележителности биха били любопитни за далечните източни пазари. Но тези туристи няма да дойдат за 2-3 дни, а минимум за 10-15 дни ваканция. Защо да не предложим общ пакет услуги с посещения в България, Гърция, Македония, Сърбия, Албания...За да имат достатъчно време да се запознаят с местните бит и култура във всяка една от страните на Балканите. Още повече, че съвместните туристически продукти имат своето пряко въздействие за подобряване на свързаността между държавите, за просперитета и мира в региона.

- Ще привлечете ли туристи през лятото с атрактивни събития?
- Обмисляме идеята да се опитаме да осигурим участие в Балканския фестивал на сръбската изпълнителка Цеца Величкович през 2019 година. Тук вече ни гостуваха босненският певец и композитор Дино Мерлин, сръбската певица Драгана Миркович. Дино бе впечатлен много от Банско, признал наскоро, че сърцето му е останало тук. Направи уникален концерт, същото стори и Драгана. Балканският фестивал си е наша идея. Целта ни е с него и още много други музикални и спортни събития да накараме хората да дойдат в курорта, да има туристи във време, в което не е силен сезон в Банско. Знаем какво искаме и го постигаме. Като осигурим туристи през цялото лято, ще мислим с какво да привлечем гости и през есента, и през пролетта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай