Ангелкова: Работим по създаването на Център за квалификация и преквалификация

Ангелкова: Работим по създаването на Център за квалификация и преквалификация | StandartNews.com

Заедно с Германо-Българската индустриално-търговска камара търсим възможности за сътрудничество в областта на дуалното обучение в сектор „Туризъм". Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова при среща с генералния управител на камарата Митко Василев, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Идеята е в тази инициатива да бъдат въвлечени професионалните гимназии, университетите и представителите на туристическия бизнес, като се използва немски опит в тази сфера, обясни още министърът. Тя изтъкна, че министерството работи по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри към Министерството на туризма. И поясни, че подобен пример за школи има в Испания, Португалия и Франция.

Темата с кадрите в туризма остава един от основните приоритети в работата на Министерството на туризма. Основната липса на специалисти в сектора е най-вече в изпълнителските позиции, като пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и всички други, които се грижат пряко за комфорта на всеки един турист. Има и действащ Междуведомствен съвет за кадрите в туризма.

По време на срещата бе коментирано и участие на Министерството на туризма в туристически изложения в Германия с цел популяризиране на страната ни. Ключова роля в тази посока има традиционното представяне на България в най-значимия туристически форум в световен мащаб ITB – Берлин, посочи министър Ангелкова. За това тя и главният управител на камарата Митко Димитров обсъдиха възможности за осъществяване на съвместни инициативи в рамките на предстоящото изложение през март следващата година. България е сред най-дългогодишните участници в ITB Берлин, като участието и в тазгодишния форум беше за 49-и път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай