Ангелкова: Приоритет на правителството е развитието на устойчив туризъм

Ангелкова: Приоритет на правителството е развитието на устойчив туризъм | StandartNews.com

Както поставянето на палатки, каравани, така и на хавлии и изобщо човешката намеса върху дюните ги нарушава. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова на Втория международен семинар „По Западния път на коприната", съобщава „Фокус".

„Със сигурност концесионерът на „Несебър-юг" е един от малкото, които изпълняват стриктно ангажиментите си по отношение на дюните – да има обособени указателни табели къде се намират тези дюни. Не трябва никой да ляга върху тях. Така както една хавлия и едно човешко тяло нарушава дюните, защото все пак има някаква тежест, по същия начин палатките, караваните, за които непрекъснато се алармира, че се паркират върху дюни. Нарушението е абсолютно идентично и не смятам, че трябва да прилагаме двоен стандарт", коментира Ангелкова.

Тя посочи, че с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са направили искане за актуализация на Специализираната карта за дюните, защото такова заснемане е било правено 2011-2012 г. и все още една част от нея не е влязла в сила, предвид обжалванията и природните процеси. „Необходимо е да се направи актуализация. Направили сме искане чрез министър Нанков до кадастъра, така че този процес ще стартира, за да може да се види и да се обособят местата, където има дюни и те да се защитават своеобразно оказания в закона ред. Изпратихме нашето искане преди две седмици. В момента координираме с министър Нанков кога да стартира. Това става с обществена поръчка и все пак трябва да се наемат професионалисти, които да извършат заснемането. Най-вероятно след приключването на тази обществена поръчка, ще стартира. Може би след 2-3 месеца", уточни министърът на туризма.

Николина Ангелкова допълни, че няма как за това лято да е готова Специализираната карта, тъй като все пак са изпратили искането преди 2 седмици. „Не мога да се ангажирам с конкретен срок, важно е да стартира актуализацията. Има данни, че доста от дюните, които преди са съществували, са били нарушени. През 2014 г. имаше много голямо наводнение, особено по Южното Черноморие, което е довело до разрушаване на голяма част от дюните. Специалистите казват, че има дюни, които се новосформират в зависимост пак от определени природни процеси. Затова стартирахме процедурата по актуализация на картата, за да може тя да отговори на кои места, на които са били засечени и заснети дюни през 2011-2012 г., все още съществуват. Къде има новообразували се дюни", обясни Ангелкова и добави, че са няколко вида дюните според специалистите и е добре да бъдат обозначени къде са и всеки един да спазва ангажиментите, свързани с това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай