Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за 7 месеца

Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за 7 месеца | StandartNews.com

Есента е времето за равносметка на летния сезон - като цяло вървим с 3,6% ръст за юни, юли и август, тоест за трите активни месеца, над 4 милиона и 480 хиляди чуждестранни туристи са посетили нашата страна за тези три месеца. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за БНТ.

Министър Ангелкова заяви, че това отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон. "6,9 милиона чуждестранни туристи са от януари до август, което е ръст от около 6% и поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт", добави тя. По думите й за първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%. "Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи", допълни още тя.

Министърът на туризма поясни, че за миналата година около 12% от БВП се дължи на туризма. "Равносметката показва, че 4- и 5-звездните хотели вече последователно 3 години са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава нашата страна. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели", коментира министърът.

Николина Ангелкова поясни, че са направени над 300 проверки по плажовете. По думите й най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай