Ангелкова иска 3 млн. отгоре за реклама

Няма да подам оставка и втора поредна успешна година, обяви министърът

Ангелкова иска 3 млн. отгоре за реклама | StandartNews.com

 Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА - втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон, обяви министър Николина Ангелкова, цитирана от "Фокус".

Първо, бих искала да кажа, че в националния туристически регистър има над 300 сдружения. Регистрираните такива, свързани с туроператорска и турагентска дейност са 3, като в регистъра турагентите и туроператорите са над 3000. Във въпросната АБТТА членуват може би около 80-90. По същия начин и в БАТА и Национално сдружение "Туризъм", продължи тя.

Това, че изразяват определено несъгласие с политиките, които води министерството, е тяхно право, но фактите, които имаме в сектора, доказват, че ние сме на прав път. Със сигурност има още много какво да се желае и да се работи. Все пак министерството съществува от 3 години, а проблемите в туризма са трупани 20-30 години, заяви още министърът. 

Със сигурност международното признание, което получава министерството за действията, които извършва, е на достатъчно високо ниво. Продължаваме напред с диалог, каза  Ангелкова и бе категорична, че не манипулира данни: - "Ние използваме данни на НСИ и на БНБ. Ние сме министерство, работим с официални данни".

На тази база се обработват данните не само съгласно изискванията на реграмента на "Евростат", но и с друга методика", коментира Ангелкова и разкри, че звеното за анализи и прогнози ще бъде подсилено с нови хора.

В техническото задание за подновяване на сайта на туристическия ни портал имаме допълнителни изисквания за присъствието на България в социалните мрежи. Съвсем скоро ще обявим обществена поръчка за обновяването на сайта“, каза министър Ангелкова. Миналата година стартирахме с приложението "Обичам България“. В момента то се надгражда. То има връзка с „Фейсбук“ и „Вайбър“, продължи тя.

На Лондонското изложение, което предстои ноември месец, предвиждаме да имаме дигитален корнер, на който съвместно с Русенския университет да представим сувенири, изработени от 3D принтер“, коментира Ангелкова.

Първите 6 месеца на следващата година са предвидени 6 ключови събития. По думите й едното е среща на високо ниво на равнището на министрите на туризма. Тя поясни, че на тази среща ще бъдат обсъждани туризмът и икономическото развитие. Ангелкова поясни, че след това е предвидена по-широка международна конференция, свързана с туризма и дигитализацията. По отношение на Дунавската стратегия, тя уточни, че на 23 май се предвижда да се организира конференция на високо ниво съмвестно с ЕК за туризма и енергетиката. По думите й във Варна също предстои среща на високо ниво по организацията за икономическо сътрудничество през юни.

От бюджет 2018 г. Министерство на туризма поиска 2-3 млн. лв. повече за реклама. Предвидили сме в рамките на следващите три години да имаме плавно увеличение. Изключително много зависи от подхода, който ще стартираме. Предстои до края на годината да обявим още една поръчка за интегрирани кампании по целевите ни пазари, като да обхванем първите 30, по които посрещаме най-много чуждестранни туристи, заяви Ангелкова. 

Българското председателство е една изключително голяма възможност, която ни се предоставя не само да бъдем водещи по отношение на политиките на ЕС и да задаваме темпото, но и да покажем възможностите на България като целогодишна туристическа дестинация. В тази връзка Министерството на туризма ще участва с 6 събития, които сме представили в календара на Българското председателство, свързани с туризъм. Основното е февруари месец - събитие, което ще бъде на тема туризъм и икономика и икономически растеж, каза тя.

Имаме 2 събития, които са в рамките на Дунавската стратегия, която България ще има възможност да председателства. Освен това изключително тясно сътрудничим с министър Лиляна Павлова във връзка с рекламните материали, които ще бъдат разпространени. Както те, така и ние ще се постараем да има достатъчно, така че да покажем потенциала на България като целогодишна туристическа дестинация не само известна със своите зимни и летни курорти“, коментира Ангелкова и уточни, че трябва да се акцентира и върху всичките видове туризъм, в които страната ни може да осъществява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай