Ангелкова: 2017-а ще е рекордна за туризма

Ангелкова: 2017-а ще е рекордна за туризма | StandartNews.com

2017 г. се очертава също да е рекордна за българския туризъм с над 8,4 млн. чуждестранни туристи за първите 11 месеца, което е ръст със 7,3 процента. Високи са ръстовете и по отношение на крилата на сезоните – за периода април-май 2017 г. чуждите туристи са били с близо 7% повече спрямо същите месеци на 2016-а, а за октомври-ноември увеличението е 4% . Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова днес пред БНТ.

Тя подчерта, че председателството на България на Съвета на ЕС е стартирало изключително успешно, което ще се отрази положително и на туризма. Вчера се върнах от Венеция, където разговарях с еврокомисар Биенковска, и тя сподели, че всички са очаровани от България. Заложили сме среща на високо ниво на министрите на туризма. Направили сме и неформална програма, за да може нашите гости да се запознаят с красотите на България. Вярвам, че това, което сме заявили като приоритети, ще бъде изпълнено. С еврокомисар Биенковска бе обсъдено да се проведе и неформален съвет на министрите на туризма, което означава, че на сектора се обръща сериозно внимание и той се поставя високо в европейския дебат.

Ангелкова акцентира, че България става все по-разпознаваема като целогодишна дестинация с комбинирането на различните видове туризъм. Още от юни миналата година започнахме да рекламираме лято 2018 и към момента почти всички 5-звездни хотели за резервирани. Най-много туристи са отчетени от Гърция, Румъния и Германия. Турция е на 4-то място благодарение на високото качество на услугите, които предлага страната ни, подобряваме го с всяка година.

Паралелно с това работим и за насърчаване на бизнеса, стана ясно от думите на министър Ангелкова. С промените в Закона за туризма се намалява административната тежест - отпада например свидетелството за съдимост, както и други изисквани документи, които ще се осигуряват по служебен път. Разработваме и дигитална стратегия за развитието на сектора, каза още тя.

Едновременно с това министерството засилва и контрола над туроператорите и туристическите агенти, за да може потребителите да са максимално информирани и да бъдат защитени правата им. Направихме пълен преглед на системата за регистриране на компаниите и започнахме процедура по заличаване на 118 туроператори и турагенти от НТР, които нямат задължителната по закон застраховка „Отговорност на туроператора".

По отношение на казуса втори лифт на Банско министър Ангелкова заяви, че липсата на достатъчно съоръжения се отразява на развитието и на други региони – Рила, Витоша, Стара планина. Тя припомни, че лифтовете са един от най-екологичните варианти за транспорт и това би помогнало да посрещаме повече гости на страната ни. Правителството взе ясно решение за Банско - никъде не е казано в него, че ще се строят къщи и хотели, но с промените се дава възможност при инвестиционно намерение да се насърчи туризмът, ако се спазват всички закони, включителн екологичните, премине се екооценка и се изпълнят необходимите процедури. Винаги сме се опитвали да се взимат решенията с диалог, но трябва и да се правят взаимни компромиси, категорична бе Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай