18:15 ч.

12.04.18

2 мин.

0

0

0

14,6% повече приходи след Нова година отчита туризмът

от редактор |

14,6% повече приходи след Нова година отчита туризмът

14.6% е ръстът на приходите от нощувки за първите два месеца на 2018 г. Данните затвърждават повишено търсене на по-висококатегорийни хотели. Това коментира министър Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.


С 14.6% са нараснали приходите от нощувки на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла през първите два месеца на 2018 г. спрямо същия период година по-рано. Общо през януари и февруари постъпленията от нощувки достигат над 100 млн. лв., като за същите месеци на миналата година са били близо 87.5 млн. лв. Това стана ясно след анализ на данните на Националния статистически институт за февруари, публикувани днес. Приходите от нощувки на българи са повече от 43.5 млн. лв. и нарастват с 10.9%. Увеличение от 17.6% бележат постъпленията от нощувки за от чужденци за първите два месеца на 2018 г. и достигат 56.6 млн. лв.


Общият брой на реализираните нощувки в България е близо 1.85 млн., като се отбелязва ръст от 8.2%. От тях близо 875 хил. са осъществени от чужденци, а около 975 хил. – от българи. Ръстът е съответно от 11.3% и 5.5%.


„Показателен е фактът, че увеличението в постъпленията от нощувките изпреварва нарастването на пренощувалите лица и ръста в броя нощувки", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Това потвърждава тенденцията, че посетителите предпочитат по-висок клас места за настаняване, тоест фактът, че у нас идват по-висок клас туристи говори за повишаване на качеството на туристическия продукт в страната.


Общо пренощувалите лица в места за настаняване са малко над 762 хил., като се увеличават със 6.5% спрямо януари и февруари година по-рано. По данни на НСИ само за февруари 72% от чужденците са отседнали в 4 и 5-звездни хотели. Тяхната обща заетост е 44.8% за месеца и е най-висока сред всички места за настаняване. От българите - над 35.9% са избрали висок клас хотели.


През 2017 г. общо реализираните нощувки в категоризираните места за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са повече от 26 млн. и се увеличават с 3.4% в сравнение с година по-рано. В това число българите са с над 8.948 нощувки, а тези на чужденците надвишават 17 млн. и са с 5.9% повече спрямо 2016 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент