ВИП делегация в рудник „Челопеч"

Високопоставена българо-канадска делегация посети Рудник „Челопеч"

ВИП делегация в рудник „Челопеч" | StandartNews.com

Представители на Народното събрание, техни колеги от Канадско-европейската парламентарна асоциация, представители на посолството на Канада, на българското Министерство на енергетиката и кметове на 6 октомври посетиха златно-медния рудник „Челопеч". Посещението цели да задълбочи двустранните взаимоотношения между страните и националните парламенти.
Рудник „Челопеч" се разработва от канадската минна компания Дънди Прешъс Металс и е сред технологично най-модерните рудници в света. Канада е ценен международен партньор и единадесетият най-голям бизнес партньор на България извън Европейския съюз.
В навечерието на председателството на ЕС в средата на следващата година, смесената парламентарна група имаше възможност да се запознае с дейността на рудника като един от най-успешните примери на канадско-българските бизнес взаимоотношения.
Дънди Прешъс Металс е сред компаниите със значителен принос към местната и национална икономика. От началото на дейността си в България през 2004 г. до днес, тя е инвестирала над 800 млн. лв. в модернизация на производството в рудника и обогатителната фабрика, в здравето и безопасността, както и за опазване на околната среда. В резултат на тези инвестиции, комбинирани с надградените умения и знания в персонала, в края на 2016 г. рудник „Челопеч" беше избран за лидер в областта на технологиите от международното минно списание Mining Magazine. Дружеството има и редица други награди, които са признание за насърчаване на многообразието в работата и прогресивни мениджмънт практики.
По време на визитата канадските и българските гости имаха възможност да видят не само подобренията на територията на предприятието, но и да посетят селищата Челопеч и Чавдар, където компанията е направила значителни инвестиции в модерна инфраструктура и подобрени условия за живот. В срещите си с кметовете на двете общини депутатите се запознаха по-отблизо с предизвикателствата пред местното самоуправление.
В края на посещението делегацията изрази положителните си впечатления както от модерното лице на българския рудодобив – рудник „Челопеч", така и от благоприятните условия, които дружеството създава съвместно с общините за хората от Средногорието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай