Работодатели възмутени от намерението да се внедряват агенти на ДАНС във фирмите

Снимка: БГНЕС архив

Работодатели възмутени от намерението да се внедряват агенти на ДАНС във фирмите | StandartNews.com

Решението агенти на ДАНС под прикритие да влизат във фирмите без знанието на собственика, нарушава принципите на правовата държава. Това обяви от името на бизнеса председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

"За нас това решение противоречи на някои основни принципи на правовата държава. И сега всеки може да бъде подслушван със специални разузнавателни средства, но за това трябва да има съдебно решение, тоест съдебен контрол. Докато при тази ситуация – агенти под прикритие в частни фирми, без знанието на собствениците и мениджмънта, е все едно прилагане на СРС без съдебен контрол. И какво ни гарантира, че на някакви средни равнища няма да се злоупотреби, да се открадне по този начин бизнес, или да се получи информация, която да се използва от конкуренцията при сделка и така нататък", поясни Велев.

С промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, приети от Министерския съвет, е предвидено агенцията да може да внедрява свои тайни агенти във фирми, ведомства и институции, без да уведомява собствениците и ръководителите. Те могат да бъдат с най-различни специалности, включително нотариуси, частни съдебни изпълнители, както и лица със свободни професии. Извадени са само адвокатите от тази възможност, след остро възражение на адвокатурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай