Посрещаме спешни разходи с пари от ниви

Посрещаме спешни разходи с пари от ниви | StandartNews.com

Наближаването на абитуриентските балове и навлизането в активния земеделски сезон форсира пазара на земя, твърдят анализатори. Все повече собственици, които планират продажба проучват пазара, в опит да намерят най-добрата цена за имотите си.

Сред най-честите причини за продажбата на земя са необходимостта от свежи пари за посрещане на неотложни и непредвидени разходи. Притежатели на поземлени активи у нас са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, за които продажбата на имот е най-сигурния начин да осигурят необходими пари за спешни плащания.

Пенсионерите са склонни да продадат чест от имотите си за да подпомогнат роднините си и да поемат част от разходите за абитуриентските балове, предстоящи сватби или издръжка на студент или ученик, сочи проучване на компанията за управление на земеделски активи „Агрион". Сред другите причини за продажба са придобиване на друг недвижим имот или заминаване в чужбина. Голяма част от собствениците на имоти предпочитат продажбата вместо да теглят кредит от банкова институция и да увеличат задълженията си. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена.

„Друг основен двигател на пазара, особено сред по-младите собственици на земя и тези, живеещи в големите градове, е невъзможността и нежеланието на собствениците да се занимават с обработването на нивите", казаха от Агрион. Голяма част от притежателите на поземлени имоти живеят столицата или големите градове, имат други професии и нямат интерес, пари и желание да обработват земите си. Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние, а парцелите са раздробени на малки части от наследници, за които често се водят съдебни спорове. Това води до невъзможност за развиване на модерно земеделие. Именно разпокъсаността на поземлените имоти е една от основните спирачки за навлизането на по-мащабни нови инвеститори в бранша, пък коментират в земеделските среди. По данни на „Агрион" собствениците на земеделски парцели са предимно от по-възрастните поколения със средни за страната доходи. По-голямата част от тях притежават около 20 дка земя и живеят предимно в столицата или другите големи градове.

Обикновено собствениците отдават земите си на местни земеделци срещу символични суми, дават ги за ползване на роднини или ги остават да пустеят. Данните показват, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите необработваемите площи в България през 2016 г. е бил в размер на 1.93 млн. дка, което е с 1% повече в сравнение с предходната година.

Анализът показва, че един от водещите фактори при избора на купувач остава сигурността на сделката и бързото и реализиране, като потенциалите продавачи предпочитат документацията по продажбата да не бъде подготвяна от тях. Те предпочитат да сключат с компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор, и се грижи за земите, които управлява.

Именно собственици на земи, които не се обработват са сред най-честите продавачи, твърдят анализатори.
Проучването на компанията за управление на земеделски активи показва, че делът на притежателите на имоти, които посещават офис на „Агрион" се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране, все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на „Агрион" в опит да сключат сделка. Според анализаторите сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота, което спестява сериозни разходи и време на продавачите.

Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от регионалните офиси на компанията. Фирмата е предвидила и онлайн заявка за продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай