Първата сателитна антена работи вече 40 години

В мо­дер­ни­зи­ра­не­то й са вло­же­ни над 10 ми­ли­о­на ле­ва през пос­лед­ни­те 7 го­ди­ни

Първата сателитна антена работи вече 40 години | StandartNews.com

Та­зи сед­ми­ца пър­ва­та са­те­лит­на стан­ция в Бъл­га­рия на­вър­ш­ва 40 го­ди­ни, а с нея и бъл­гар­с­ка­та са­те­лит­на те­ле­ви­зия. Вче­ра, на 17 ав­густ, от­бе­ля­зах­ме важ­на за стра­на­та ни го­диш­ни­на, а имен­но - 40 го­ди­ни от из­лъч­ва­не­то на пър­вия в Бъл­га­рия сиг­нал към спът­ник в кос­мо­са. По­во­дът за то­ва е бил от­к­ри­ва­не­то на меж­ду­на­род­на­та "Уни­вер­си­а­да 77" на 17 ав­густ 1977 го­ди­на. Це­ре­мо­ни­я­та се пре­да­ва пря­ко към Кос­мо­са от но­во­пос­т­ро­е­на на 30 км от Со­фия стан­ция, то­га­ва на­ри­ча­на Зем­на стан­ция за кос­ми­чес­ки връз­ки "Шип­ка", а днес но­се­ща име­то "Пла­на".

На 17 ав­густ 1977 г. пря­ко­то пре­да­ва­не от На­ци­о­нал­ния ста­ди­он "Ва­сил Лев­с­ки" е за­поч­на­ло точ­но в 17:33 ча­са. Сиг­на­лът от ста­ди­о­на е из­лъ­чен до те­ле­ви­зи­он­на­та ку­ла в Со­фия, а от­там по ана­ло­го­ва ра­ди­о­ре­лей­на ли­ния е стиг­нал до стан­ци­я­та в Пла­на, от­къ­де­то към кос­мо­са е бил из­лъч­ван чрез 60-тон­на са­те­лит­на ан­те­на с ди­а­ме­тър 12 мет­ра. Та­ка, пре­ди точ­но 40 го­ди­ни, през то­га­ваш­ния кос­ми­чес­ки са­те­лит "Мол­ния", за пър­ви път кар­ти­на от Бъл­га­рия дос­ти­га до зри­те­ли­те на осем дър­жа­ви, по то­ва вре­ме член­ки на меж­ду­на­род­на­та ор­га­ни­за­ция за спът­ни­ко­ви връз­ки "Ин­тер­с­пут­ник".

40 го­ди­ни по-къс­но пър­ва­та ан­те­на, из­лъ­чи­ла сиг­нал към Кос­мо­са, все още ра­бо­ти. И бла­го­да­ре­ние на нея ми­ли­о­ни за­па­лян­ков­ци ста­ват част от не­заб­ра­ви­мо за фут­бол­на­та ис­то­рия съ­би­тие - през нея ми­на­ла­та го­ди­на е из­лъ­чен сиг­нал до Ма­я­ми от бе­не­фис­ния мач "50 го­ди­ни Сто­ич­ков" на ста­ди­он "Ва­сил Лев­с­ки".

Стан­ци­я­та е пос­т­ро­е­на в спе­ци­ал­но из­би­ра­на мес­т­ност с го­лям брой слън­че­ви дни през го­ди­на­та, ко­е­то е от клю­чо­во зна­че­ние за са­те­лит­ни­те ко­му­ни­ка­ции. Сгра­да­та се на­ми­ра в па­ди­на зад Ви­то­ша, ко­я­то об­ра­зу­ва т. нар. "ва­леж­на сян­ка". Бли­зост­та до Со­фия и до близ­ко­то се­ло Пла­на съ­що е би­ла от зна­че­ние при из­бо­ра. Рус­на­ци­те са пос­та­ви­ли 52 изис­к­ва­ния къ­де тряб­ва да се на­ми­ра са­те­лит­на­та стан­ция. Ед­ни от най-важ­ни­те от тях са - да бъ­де на ми­ни­мум 2 км от на­се­ле­но мяс­то, да бъ­де на ми­ни­мум 50 км от дър­жав­на гра­ни­ца и да бъ­де на мяс­то с ми­ни­ма­лен брой ва­ле­жи и доб­ра за­щи­те­ност от ра­дио сму­ще­ния. Це­ли­ят ка­па­ци­тет на съ­о­ръ­же­ни­е­то по то­ва вре­ме е бил един те­ле­ви­зи­о­нен ка­нал и ня­кол­ко меж­ду­на­род­ни те­ле­фон­ни ка­на­ла. Пер­со­на­лът е бил от 37 чо­ве­ка. Но пък имен­но тук е при­е­то пре­да­ва­не­то с пър­вия бъл­гар­с­ки кос­мо­навт Ге­ор­ги Ива­нов.

Пър­во­на­чал­но те­ле­пор­тът се е из­пол­з­вал от БНТ за це­лия меж­ду­на­ро­ден ви­де­о­об­мен - ма­чо­ве, ре­пор­та­жи, но­ви­ни, са се из­лъч­ва­ли през ан­те­на­та на "Пла­на". Меж­ду­на­род­ни­ят те­ле­фо­нен тра­фик на Бъл­га­рия е ми­на­вал от та­зи стан­ция в про­дъл­же­ние на над 20 го­ди­ни. До­ри през нея е ста­ва­ла връз­ка­та за т. нар. "чер­вен те­ле­фон", кой­то е свър­з­вал ръ­ко­во­ди­те­ли­те на НРБ и СССР.

Се­га на смя­на ра­бо­тят мно­го по-мал­ко хо­ра. Но це­ли­ят екип е влю­бен в Пла­на. Мяс­то­то е уни­кал­но, съ­о­ръ­же­ни­я­та, с ко­и­то са за­о­би­ко­ле­ни, "из­лъч­ват" ис­то­рия.
Вен­ци Ми­раз­чийс­ки, кой­то за­поч­ва ра­бо­та в "Пла­на" в го­ди­на­та на съз­да­ва­не­то й, с гор­дост си спом­ня как са гле­да­ли пре­ди всич­ки Ге­ор­ги Ива­нов до­ка­то е бил в по­лет в кос­мо­са. За да се пос­тиг­не нуж­но­то усил­ва­не на ан­те­на­та, ед­но вре­ме се е из­пол­з­вал те­чен азот. От­то­га­ва е уме­ни­е­то на еки­па да пра­ви сла­до­лед. И то­ва не е ше­га. Вен­ци раз­каз­ва как за се­кун­ди са пра­ве­ли сла­до­лед от те­чен азот. Но ка­то ця­ло ра­бо­та­та им не е би­ла лес­на. През зи­ма­та стан­ци­я­та е труд­но дос­тъп­на, сне­гът е до кръс­та, а тем­пе­ра­ту­ри­те сти­гат до ми­нус 30 гра­ду­са.

Ста­ри­те съ­о­ръ­же­ния все още се па­зят и ис­то­ри­я­та е съх­ра­не­на, но стан­ци­я­та се про­ме­ня. Се­га със сиг­нал от нея се зах­ран­ват бли­зо 100 ми­ли­о­на до­ма­кин­с­т­ва. На на­шия и на дру­ги кон­ти­нен­ти. От 2014 г. "Пла­на" е член на Word Teleport Association, а през 2015 г. ста­ва пар­т­ньор на най-го­ле­мия ев­ро­пейс­ки са­те­ли­тен опе­ра­тор Eutelsat.

Днес са­те­лит­на­та стан­ция е на­пъл­но мо­дер­ни­зи­ра­на с но­во обо­руд­ва­не, ко­е­то из­лъч­ва мно­жес­т­во ра­дио- и те­ле­ви­зи­он­ни ка­на­ли през раз­лич­ни са­те­ли­ти към Ев­ро­па, Аф­ри­ка, Близ­кия из­ток и Азия. В мо­мен­та те­ле­пор­тът е соб­с­т­ве­ност на VIVACOM и се уп­рав­ля­ва и раз­ви­ва от ком­па­ни­я­та ак­тив­но. В мо­дер­ни­зи­ра­не­то му са вло­же­ни над 10 ми­ли­о­на ле­ва през пос­лед­ни­те 7 го­ди­ни. Стан­ци­я­та раз­по­ла­га с най-го­ле­ми­те ан­те­ни в Бъл­га­рия - с ди­а­ме­тър от 18 мет­ра, а об­що всич­ки ан­те­ни, раз­по­ло­же­ни око­ло нея, са 50. Всич­ки съ­о­ръ­же­ния са трой­но оси­гу­ре­ни.
Вла­ди­мир Ран­ге­лов, стар­ши ме­ни­джър "Продажби на радио и ТВ услуги" във VIVACOM ка­за, че то­ва е един от най-го­ле­ми­те те­ле­пор­ти в Из­точ­на Ев­ро­па и най-го­ле­ми­ят в стра­на­та ни.

 

Как­ви ус­лу­ги пред­ла­га VIVACOM бла­го­да­ре­ние на стан­ция "Пла­на"

Ос­вен ус­лу­га­та Ви­ва­ком ТВ, ко­я­то е пред­наз­на­че­на за край­ни кли­ен­ти, ос­нов­ни кли­ен­ти за са­те­лит­ния биз­нес на ком­па­ни­я­та са ра­дио и те­ле­ви­зи­он­ни опе­ра­то­ри, те­ле­ко­ми, са­те­лит­ни и те­ле­порт опе­ра­то­ри. Пред­ла­га­ме пъл­но пор­т­фо­лио от са­те­лит­ни ус­лу­ги - от при­е­ма­не и об­ра­бот­ка на сиг­нал до из­лъч­ва­не на са­те­ли­ти за раз­лич­ни ре­ги­о­ни в за­ви­си­мост от нуж­ди­те на кли­ен­ти­те ни. От ми­на­ла­та го­ди­на за­си­лих­ме при­със­т­ви­е­то си на меж­ду­на­род­ния па­зар. Ня­кол­ко го­ле­ми ме­дий­ни гру­пи из­б­ра­ха нас за пре­нос на тех­ни прог­ра­ми до Аф­ри­ка и Близ­кия из­ток. Ве­че сме пар­т­ньо­ри с най-го­ле­мия Ев­ро­пейс­ки са­те­ли­тен опе­ра­тор - Eutelsat.
Са­те­лит­ни­те ко­му­ни­ка­ции пре­тър­пя­ват се­ри­оз­ни про­ме­ни и раз­ви­тие през пос­лед­ни­те го­ди­ни - обе­мът на ин­фор­ма­ция, кой­то мо­же да бъ­де пре­не­сен, се е уве­ли­чил мно­гок­рат­но. Ако в мо­мен­та един "стан­дар­тен" те­ле­ко­му­ни­ка­ци­о­нен спът­ник под­дър­жа сред­но 2-5 Gbps тра­фик, се­га се под­гот­вя за из­с­т­рел­ва­не са­те­лит, кой­то под­дър­жа 1 те­ра­бит в се­кун­да, ко­е­то е 1000Gbps пре­нос на дан­ни, с ко­е­то ще мо­же да се пре­дос­та­вят ско­рос­ти от 100Mbps download към край­ни кли­ен­ти при зна­чи­тел­ни по-нис­ки це­ни. По­доб­ни ус­лу­ги са най-доб­ро­то ре­ше­ние за свър­за­ност в ре­ги­о­ни с по-сла­бо раз­ви­та на­зем­на ин­ф­рас­т­рук­ту­ра. Про­дъл­жа­ва уве­ли­ча­ва­не­то на або­на­ти­те на са­те­лит­на те­ле­ви­зия, осо­бе­но в ра­йо­ни ка­то Азия, Аф­ри­ка и Ла­тин­с­ка Аме­ри­ка, до­ка­то в дру­ги ра­йо­ни ка­то Се­вер­на Аме­ри­ка и За­пад­на Ев­ро­па са­те­лит­на­та те­ле­ви­зия е дос­тиг­на­ла точ­ка на на­си­ща­не. От VIVACOM прог­но­зи­рат, че в раз­ви­ва­щи­те се ре­ги­о­ни са­те­лит­на­та те­ле­ви­зия и ин­тер­нет ще про­дъл­жат да се уве­ли­ча­ват своя дял с по-ви­со­ки тем­по­ве по­ра­ди уве­ли­че­но тър­се­не на ин­тер­нет и те­ле­ви­зия и из­с­т­рел­ва­не­то на но­ви са­те­ли­ти със зна­чи­тел­но по-го­ле­ми ка­па­ци­те­ти. Са­те­лит­ни­те ко­му­ни­ка­ции ня­мат ал­тер­на­ти­ва при ко­ра­би­те, са­мо­ле­ти­те и сис­те­ми­те за по­зи­ци­о­ни­ра­не и наб­лю­де­ния на Зе­мя­та, Кос­мо­са и ме­те­о­ро­ло­гич­ни спът­ни­ци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай