ОБЗОР: Рестартират концесията на летище София

ОБЗОР: Рестартират концесията на летище София | StandartNews.com

Процедурата за концесията на софийското летище може да се поднови след месец. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

Новият срок за пускането на концесията на столичния аеропорт е бил коментиран на работна среща с консултантите от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. През февруари вероятно ще бъдат готови концесионните анализи, които правят СБ и ЕБВР. "Когато са готови, преглеждаме ги и рестартираме процедурата. Надявам се до края на председателството да приключим с подаването на офертите", каза Московски.

В анализите си двете банки-консултанти ще включат и резултатите на летището от 2015 и 2016 г., които бяха рекордни. Преди време Московски беше казал, че ако са излезли и данните за 2017 г., която бе третата рекордна година, ще бъде включена и тя.

Това ще бъде втори опит за отдаване на концесия на летище София. Първата процедура бе започната през май 2016 г., няколко пъти бе удължавана по искане на кандидатите, но бе прекратена по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Аргументът беше, че така обявена, процедурата не защитава държавния интерес.

При първото обявяване на концесията бе искано еднократно авансово плащане от концесионера в размер на 550 млн. лв., като се разчиташе с парите да се погасят дългове на БДЖ, както и да се купят нови влакове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай