Обучават фирми как да се пазят от кибератаки

Обучават фирми как да се пазят от кибератаки | StandartNews.com

Обучение за малки и средни предприятия на тема „Киберсигурност и киберзащита - как да опазим фирмата от опасните престъпници в мрежата" се проведе в Търговище. Домакин на проявата бе Областният информационен център. Събитието бе организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) съвместно с компания "Хай Компютърс" ЕООД и бе част от поредица обучения, които ще се проведат в градовете Плевен, Велико Търново, Търговище, Смолян, Нова Загора и Казанлък.

Лектори вчера бяха Стилиян Цветков – експерт по информационна сигурност и Христо Ласков – експерт по информационни технологии.

"Повече от 2 000 000 евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година. Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност. Средният откуп, който плащат фирмите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е 15 000 евро, сочат специалисти по дигитална и фискална сигурност. Над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем. Но те са лесна мишена, тъй като в около 90 на сто от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище", подчертаха организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай