Над 6000 души празнуваха с най-старата изба в Южна България

Над 6000 души празнуваха с най-старата изба в Южна България | StandartNews.com

„Вила Ямбол" организира грандиозен празник на виното в родния си град Ямбол. Събитието събра над 6000 души в централната градина в неделя. За трета поредна година избата използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите и всички граждани и гости на Ямбол. Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. Ансамбъл „Тунджа" вдигна хората на дълго и цветно хоро́, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол" продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора", разказа Ути Бъчваров.

„С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.", каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол" Красимир Аврамов. И допълни – „винаги съм казвал, че производството на хубаво вино зависи от два много важни фактора: добро грозде и добри хора. Тази година можем да се похвалим, че природата беше на наша страна и ни донесе отлична реколта. А що се отнася до хората - те също са налице. ". „Щастливи сме, че компанията разнася славата по света, както на своите продукти, така и на Ямбол и България. Нека днешният празник ни даде силата и духа да постигаме заедно още много успехи – и за нашия край, и за хубавите български вина", споделиха още организаторите.

Избата се похвали и с най-добрите си вина от последните 20 години насам. Реколта 2017 е била с отлично качество, което е позволило да се бутилират уникални партиди, споделиха още от производителя. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона. Днес произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска" и „Стралджанска", вината Villa Yambol и Kabile. За тази година производителят подготвя лансирането на две отлежали червени вина – едното от Каберне, другото от Мерло към серията Kabile, обявиха още по време на празника от „Вила Ямбол". Серията Kabile е особено специална за "Вила Ямбол", защото е създадена в знак на почит и уважение към най-древните традиции във винопроизводството, останали още от времето на траките. Серията Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират в близост до Ямбол, а на етикета им е изобразена богинята Кибела.

Голямото предимство за „Вила Ямбол" е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Смятаме, че успяхме да се наложим като любим производител през годините, който предлага продукти на много добра цена и с много високо качество. Кaто пример ще спомена – нашето вино Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Там с продукт за 7-8 лева надделяхме над вина от световен мащаб в много по-висок ценови клас. Друга наша гордост е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон – вино, което където и да изпращахме за дегустации, се връщаше със златни отличия. Единият ни медал е от Mondial de Bruxelles, другият от Vinalies International, а третият от London experts in wine, който се провежда под патронажа на Негово превъзходителство княз Кирил Преславски.", разказа още шефът на избата.

Успехи зад граница

„Вила Ямбол" реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента. През години се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Канада, Германия, Англия, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Малайзия и др. През миналата година винарната бе домакин на специална японска визита, където вече се продават български вина в над 500 търговски обекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай