20:05 ч.

12.04.18

4 мин.

0

2

0

Мускатовата ракия е като жена

от редактор |

Мускатовата ракия е като жена

„Мускатовата ракия носи нрава на жена. Нежна и деликатна, най-първо те привлича с ухание, опиянява те с вкуса си, а към характера й се привързваш навеки". Поетичните слова са изписани с едър мъжки почерк върху кориците на „Рецептурникь за пивка ракия" от 1890 г. Безценният свитък е събрал чалъмите на поколения лозари от Карнобатския край и е извор на вдъхновение за днешните майстори. Авторът им е сравнява лозето с рода, от който женихът взема бъдещата си съпруга. Както девойката се изпълва с добродетели от възпитанието и примера родителите си, така и гроздето извлича скъпоценни аромати от земята, върху която зрее. Бъчвата е оприличена на бащината къща, в която ще доведеш бъдещата снаха. „Затвориш ли муската твърде дълго зад железни обръчи, пламъкът му ще угасне, ще натежи и няма вече да буди страст", вещо разсъждавал поклонникът на тънки питиета. „Но създадеш ли й домашен уют, жената ще добие чудна зрялост и мекота, ще стане блага и ласкава. Досущ като пивка мускатова ракия, отлежала в дъбова бъчва".


Уникалният за България и Балканите мускатов аромат на горски здравец и цвят от дива роза, с които в наши дни новата реколта на „Карнобатска Мускатова" спечели сърцата на българите, потвърждава правотата на тези думи. „Ценните ухания са извлечени от нашите лозя, засадени върху богатата и плодородна Карнобатска земя. Гроздето зрее върху уникалната със своите природни характеристики местност „Двете Лули", където от векове старите карнобатлии са засаждали най-добрия Мускат Отонел.", поясниха енолозите на „Винпром Карнобат", които грижливо съхраняват безценния рецептурник.


„Съвременните проучвания, които всяка година правим заедно с изтъкнати български учени показват, че песъкливо-каменистата структура на почвите, в съчетание с близостта до морето и умерения климат нямат аналог у нас и са най-добри за засаждане на сорта Мускат отонел. Слънцето грее изобилно през цялата година, липсват резки температурни колебания, а камъните задържат топлината в корена на лозата и гроздето се налива със сладост. Добрият дренаж на почвата помага след дъжд водата бързо да слезе към затоплените корени. Така освен ценни захари, в карнобатския Мускат се натрупват и невероятните аромати на горски здравец и дива роза". След брането майсторите на ракията настойват гроздовата мъст с ципите за дълго време и провеждат ферментацията при ниски температури. Накрая дестилират, за да извлекат и концентрират ценните ухания. Мекотата във вкуса, която направи „Карнобатска Мускатова" любима на милиони българи, пък се дължи на 12-месечното й отлежаване. Ни повече, ни по-малко - както повелява прочутият рецептурник от 1890 г. Но не в какви да е бъчви, а в стари, защото укротяват силата на муската без да го задушават. И обогатяват ракията с аристократични нотки на ванилия. Те са на голяма почит сред енолозите от Бордо, Брюксел и Лондон, които оцениха високо родната мускатова и наградиха Карнобатските ракии със Златен и няколко Сребърни медала.


Съвременните майстори на чудния дестилат са убедени, че ако живееше в наши дни, безименният съставител на рецептурника би бил горд с новата реколта на „Карнобатска Мускатова", защото ценните й ухания са характерни само за елитните дестилати и логично към тях се насочват най-вече модерните градски жители, търсещи богатство от вкусове и висока класа. Историци разказват, че точно такъв кръг на напредничави млади мъже, изучили винарските науки в най-добрите европейски школи, се бил формирал в Карнобат в средата на ХІХ в. и именно на тях дължим тайните на уникалния ракиен вкус.


* * * * *


Из повелите на „Рецептурникь за пивъки ракии":


Да се сипва в чаша-лале


За да се насладят най-добре на уникалните мускатови аромати от горски здравец и дива роза, истинските познавачи следва да избират чаша с форма на лале и изящно високо столче. Препоръките, наследени от 1890 г. и днес са част от тънкостите на ракиения етикет, овладян от салонните управители в квалитетните ресторанти. Специфичната форма развива ароматите и вкусовете на „Карнобатска Мускатова" в основата на чашата, а лекото стеснение в „гърлото" дава възможност на богатите мускатови ухания да се концентрират в пълна степен преди отпиване. Тъй като мускатовата ракия няма нужда от предварително затопляне в дланта, високото столче способства тя да остане приятно охладена, дори когато човек държи в ръка чашата през цялата вечер, разясниха още майсторите на сервирането.


* * * *


Гроздето се бере нощем


Като елитен сорт, Мускатът за Карнобатските ракии се бере на ръка само в часовете от 1 през нощта до 5.30 сутрин, в условия на контролиран добив. Нощният гроздобер е сред най-екологичните способи за направа на класни ракии и вина, защото ниските температури съхраняват по естествен път танините и всички ценни микроелементи на плода. Лозята се натоварват минимално за да дават не повече от 600-800 кг/дка. Способът е бил пренесен от италианския град Конелиано преди два века, където тогавашните Карнобатските лозари са изучавали винарските и агрономски науки. По думите на множество енолози, това е една от тайните за отличното качество и богатия аромат на гроздето в лозята на „Винпром Карнобат".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:47 · 17.04.2018
а като повръщам
Потребител · 04:35 · 16.04.2018
платeна рeклама
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент