"Минстрой" става световен производител на метали

"Минстрой" става световен производител на метали | StandartNews.com

До две години "Минстрой холдинг" ще стане ключов играч в световния добив на оловно-цинкова руда и концентрат от нея. Такива са плановете на собственика и председател на съвета на директорите на холдинга Николай Вълканов. Само преди ден той официално представи новите си инвестиции в два рудника в Македония. В началото на август Вълканов, чрез регистрираната в Македония фирма „Булмак 2016", част от "Минстрой холдинг", спечели на търг активите им и концесия за добив. Фалиралите и затворени от близо година мини „Злетово" и „Тораница" отново възобновяват работа, като на официалната церемония по откриването присъства и премиерът на западната ни съседка Емил Димитриев.

„В срок от две години в двата рудника ще бъдат вложени 20 млн. евро

за да се възстанови производството и то да достигне капацитета си от общо 3000 тона оловно-цинков концентрат на месец", съобщи Вълканов. Подобен е капацитетът и на българските мини на „Минстрой" в Златоград и Мадан. Холдингът държи концесиите за повечето от оловно-цинковите находища в България. Три от тях се оперират от "Горубсо Мадан", а други три – от "Горубсо Златоград". „От 2013 г. насам добивът в тях се е удвоил, като в момента в Мадан вече получаваме 2000 тона концентрат месечно, а в Златоград – 1500 тона", посочи Вълканов.
Така до две години общата продукция на "Минстрой" в България и Македония ще достигне 100 000 тона годишно, с което холдингът се надява да стане значим фактор на пазара. „Ако правиш над 100 000 тона концентрат годишно, ти си значим, т.е. можеш да влияеш на цени, на всичко. Целта ми е да продължим с инвестициите, докато стигнем до 160 000 тона годишно, като очакванията ни са до две години това да се случи", заяви Вълканов. Собственикът на "Минстрой холдинг" посочи, че

в Македония гледа и към нови възможности за инвестиции в минната индустрия

тъй като за обявяване са подготвени доста концесии. Вълканов заяви, че има подобни планове и за Косово, както и намерения за нови инвестиции в България. Плановете са целият оловно-цинков концентрат да се преработва в КЦМ Пловдив, който участва и в една от концесиите на "Минстрой" у нас.
До края на тази година в двата рудника в Македония за нова техника, оборудване и обезопасяване ще бъдат инвестирани 13 млн. евро, а през следващата година - още 7 млн. евро. До момента са вложени близо 7 млн. евро, което включва цената за концесията и активите на рудниците. Новият концесионер вече е изплатил и около 1 млн. евро стари заплати на миньорите, останали неиздължени от предишния собственик Indo Minerals and Metals, част от индийската Binani Group. Индийската компания изостави преди година двата рудника, които впоследствие бяха обявени в несъстоятелност. Така македонското правителство в началото на тази година предложи наново концесия за добив на оловно-цинкова руда от "Злетово" и "Торанци". Чрез дружеството си "Булмак 2016" "Минстрой холдинг"

спечели търга за концесията в конкуренция с 16 фирми от цяла Европа

в началото на април, посочи Вълканов. След като е минала процедурата по ликвидация и обжалвания на недоволните от търга фирми, в началото на август българският холдинг е спечелил и търга за активите на мините. Двата рудника се намират в източната част на Македония на разстояние около 40 км една от друга в общините Пробищип и Крива Паланка. Всеки от тях притежава отделни обогатителна фабрика и хвостохранилище. „Получих голямо разбиране и съдействие от македонските институции и целият този дълъг път на ликвидация и обжалвания, който можеше да се проточи повече от година, бе извървян за няколко месеца", благодари на македонското правителство Вълканов. Затварянето на двете мини, които са били най-големия работодател за региона, е предизвикало голямо социално напрежение.

До няколко месеца ще бъдат възстановени 1000 работни места

обещава новият концесионер. В "Минстрой холдинг" вече имат планове за инвестиции и в местната гимназия, в която да се разкрие паралелка за подготовка на технически кадри за мините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай