Майкрософт откри Innovation Center в София Тех

Майкрософт откри Innovation Center в София Тех | StandartNews.com

В София Тех Парк официално беше открит първият Innovation Center на Майкрософт в България под патронажа на президента на България Румен Радев. "Преди всичко, искам да поздравя хората и компаниите, застанали зад тази инициатива. Вярвам, че това е важна крачка в подкрепа на българските предприемачи. Тук ще се срещнат и взаимодействат бизнесът, държавата, научните и образователните институции. Ще се утвърди благоприятна среда за създаването на старт-ъп компании в сферата на информационните технологии", заяви президентът Румен Радев в свой поздравителен адрес.

На събитието в сряда присъстваха президентът Росен Плевнелиев, Браян Стимлър, изпълняващ длъжността заместник посланик в посолството на САЩ в България, партньорите на Майкрософт България по проекта - InterConsult Bulgaria (ICB) и Start It Smart, и представители на бизнеса в България.

Microsoft Innovation Center се намира в сграда „Инкубатор" в София Тех Парк и се простира на площ от 400 кв. м. Общата инвестиция за изграждането му е на стойност 350 000 лв. В центъра студенти и български стартъп компании ще имат достъп до иновативни решения на Майкрософт като HoloLens за тестване и разработване на приложения и за демонстрационни цели, Surface Book & Surface Tablet, IoT устройства, както и до програмата за млади предприемачи Microsoft BizSpark.

„Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Майкрософт, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Страната ни вече е доказала потенциала си в това направление и се радваме, че екипът на Майкрософт имат принос за някои от най-успешните български стартъпи на международната сцена", заяви Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт за България, Македония и Косово.

"Създаването на възможности за младите хора е от основно значение за икономическото и социално развитие на всяка една страна. Компании като Майкрософт работят съвместно с университети, НПО и организации като София Тех Парк в България, за да помогнат на младежите да изградят умения, които ще са им необходими на пазара на труда, както и предоставят практически насоки на стартъп компаниите как да развият идеите си в работещи бизнес модели. Майкрософт, заедно с други организации в България, окуражава предприемачите и помага на младите хора да получат достъп до ресурсите, които са им необходими да изградят успешен бизнес", каза по време на официалното откриване Браян Стимлър.

„В България има много талантливи млади хора, които имат огромен потенциал. За неговата реализация обаче е нужна подкрепа от бизнеса чрез осигуряването на технологична база и среда за пълноценно разгръщане на идеите. Вярвам, че новият Microsoft Innovation Center ще проправи път за бъдещи български проекти, които да завоюват позиции на междунарония пазар", заяви Стоян Боев, съосновател и главен изпълнителен директор на ICB.

В световен мащаб Майкрософт е създал над 100 такива центрове. Те обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с Майкрософт за подпомагане на млади преприемачи и местната индустрия. Високотехнологичните съоръжения са с отворен достъп за студенти, разработчици, професионалисти в ИТ сферата, предприемачи, стартъп компании и академични работници.

Основният фокус на центровете за иновации е местната общност, която получава ресурси и експертиза за студентски обучения, кариерна ориентация, създаване на работни места, стартъп инкубатори и проекти, които помагат на компаниите и правителствата да адресират локални предизвикателства.

Microsoft Innovation Centers позволяват на студентите да участват в ИТ проекти, да посещават технологични обучения, като им осигурява и свободен достъп до продукти и решения на Майкрософт. Предприемачите от друга страна могат да участват в разнообразни програми, да се консултират с висококвалифицирани ментори и да използват продуктите и решенията на Майкрософт, за да развиват успешно бизнеса си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай