Magna избра Словения пред България за завода си за Jaguar

Magna избра Словения пред България за завода си за Jaguar | StandartNews.com

Автомобилният поддоставчик Magna избра Словения за построяването на новата си автомобилна фабрика, с начална инвестиция над 1,24 млрд. евро, съобщи правителството в Любляна. По информация на Automedia сред другите обсъждани възможности е била и България, където Magna вече има производство (помпи и компресори, в пловдивското село Стряма).

Когато в края на миналата година представители на правителството и на Българската агенция за инвестиции коментираха, че се надяват скоро в страната да има завършено производство на автомобили, са имали предвид тъкмо плановете на Magna.

В крайна сметка обаче изборът е паднал върху Словения вероятно и заради активните усилия на местното правителство, което обеща на Magna 18,6 милиона евро финансова подкрепа, най-вече за изграждане на инфраструктура. Кабинетът е предоставил и 5,4 млн. евро на японския производител на електрическо оборудване Yaskawa, който изгражда нова фабрика за роботи в страната.

"Крайната цел на проекта е създаването на производствени мощности с капацитет до 200 000 автомобила годишно", се казва в правителственото съобщение. Заводът на Magna ще създаде около 400 работни места в източноевропейската страна.

Magna е канадски концерн за производство на автомобилни компоненти, чието австрийско дружество Magna Steyr в момента произвежда Mercedes G-класа и BMW Серия 5 по договор с двата германски концерна.

Заводът в Австрия обаче е натоварен до предела на капацитета си, а Magna вече има договор и за строителството на бъдещия електрически Jaguar i-Pace. Новият кросоувър на британците трябва да се появи на пазара още догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай