"Летище София" с печалба от 10 млн.

"Летище София" с печалба от 10 млн. | StandartNews.com

"Летище София" ЕАД има печалба в размер на 10,19 млн. лв., за първите девет месеца на годината. Това е с 2,991 млн. лв., или с 41,5% повече от печалбата за същия период на 2016 г., става ясно от доклад за резултатите от дейността на дружеството.

От януари до септември "Летище София" ЕАД отчита приходи в размер 108,3 млн. лв., което е ръст с 13,88 млн. лв. на годишна база. В същото време са отчетени разходи в размер на 96,986 млн. лв., което е с 10,56 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. По отношение на разходите за основната дейност на летището се отчита ръст с 6,383 млн. лв. до 58,57 млн. лв. Това се дължи на нарастване на експлоатационни разходи с 1,667 млн. лв., основно поради повишаване на парите за текущи възнаграждения, социална програма и свързани с тях осигуровки, във връзка с увеличен брой на персонала. Други 4,716 млн. лв. от увеличените разходи за основната дейност се дължат на реализирани от летището повече продажби на стоки и антилед.

По-високи от миналата година са и направените от летището разходи за съдебни дела - платена главница, арбитражни разноски и държавни такси на адвокатско дружество „Dentos Europe" (Salans LLP) във връзка с юридическото представителство по делото с МАК/АДМАК. На основание Определение от 3 февруари 2017 г. на ВКС влезе в сила постановеното съдебно решение, с което се допуска изпълнение на територията на България на решение на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара - Париж по дело с кувейтско-саудитския консорциум MAK/ADMAK, който изгради новата писта на Терминал 2. Договорът беше подписан през 2003 г., а финансиране беше осигурено със заем от Кувейтския фонд за развитие. Но пистата беше изградена със закъснение заради забавяне на процедурите по отчуждаване на терените, което стана причина за завеждане на делото.

Само за третото тримесечие на 2017 г. "Летище София" има печалба в размер на 3,655 млн. лв., което е ръст със 725 хил. лв. на годишна база.

* * * * *

През деветте месеца на 2017 г. на летище София са кацнали и излетели общо 44 076 самолета, което е ръст с 5917 самолета, или 15,5% спрямо същия период на миналата година. Увеличението се дължи на въведените нови дестинации в разписанието и увеличените седмични честоти по международни и вътрешни линии. Само през септември са обслужени 5316 самолета, което е ръст с 6,7%. Като за месеца има увеличение от 43,2% при полетите по вътрешните линии до Варна и Бургас.

От януари до септември през летище София са преминали общо 4,966 млн. пътника, което е ръст с 38% спрямо същия период за миналата година. Пътувалите с вътрешни полети са нараснали с 66%, а тези по международни редовни линии – с 37%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай