Кока кола дава 0,6% от БВП у нас

Кока кола дава 0,6% от БВП у нас | StandartNews.com

България е първата държава в света, в която името е изписано на кирилица

Стопанският ефект от дейността на "Кока-кола", нейните партньори и доставчици за българската икономика е над 500 млн. лв. за година, или 0,6 % от БВП на страната. Той се формира от заплатите, печалбите и данъците, генерирани в цялата стойностна верига на компанията.

Данните са от доклада на „Стюърд Редкуин" за социално-икономическото въздействие на системата на компанията у нас за 2017 г. Те показват още, че добавената стойност, генерирана от системата на Кока-кола в България през 2017 г., възлиза на 101 млн. лв., а ръстът между 2015 и 2017 г. е 9%.

"Всеки 1 лев, изхарчен за напитки на Кока-Кола, води до 0,64 лв. приходи за България", каза Теодора Ненова, старши консултант в „Стюърд Редкуин.

Заетите в производствените предприятия и офисите на петте компании на Кока кола у нас през 2017 г. са 2 300 души. Системата обаче поддържа още 17 500 допълнителни работни места по веригата – от производителите на суровини и съставки, до продавачите на напитки на Кока-Кола в заведения и магазини.

За 2017 г. системата на Кока-Кола в България е заплатила 236 млн. лева преки и непреки данъци. Тази сума се равнява на годишните разходи за образованието на 87 700 ученици", каза Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България. По данни на Евростат, годишният разход на ученик в България е 1 376.20 евро.

Светослав Атанасов обърна внимание на факта, че България става все по-важна държава в света на Кока Кола. "Искаме да правим и бизнеса, и обществото по-добри", коментира той. И добави, че очаква "числата да продължат да се покачват". Инвестиционните планове на компанията са за разширяване на завода в Костинброд с цел износ на напитките.


"България е първата държава в света, в която Кока-Кола е изписана на кирилица. Друг силен отпечатък, който остави страната ни върху историята на Кока-Кола, е лимитираната колекция от шест дизайнерски бутилки, облечени в мотиви от шевиците, характерни за шестте български етнографски области. Разширяваме портолиото си с негазирани напитки и с по-малко съдържание на захар", допълни Елиза Грънчарова, изпълнителен директор на Кока-Кола България.

Системата на "Кока-кола" се състои от 5 юридически лица.

Наскоро "Кока-кола" (The Coca-Cola Company) откри в София регионален развоен център за информационни технологии, който е втория по големина в света. Новото звено се занимава с разработки в областта на изкуствения интелект, киберсигурност, анализ на данни, електронна търговия, дигитален маркетинг, предоставя услуги за Европа, Близкия изток и Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай