КБС с най-големия застраховател у нас

КБС с най-големия застраховател у нас | StandartNews.com

Белгийската група приключи придобиването на всички дружества на ОББ със сделката за 100% от МетЛайф

ДЗИ Животозастраховане вече е собственик на 100% от "ОББ МетЛайф". Новото име на компанията е ОББ Животозастраховане.
До сега 40% от акциите бяха на MeтЛайф и 60% - на ОББ АД. Сделката бе финализирана в четвъртък и бе последната по придобиването на всички дружества на ОББ от белгийската КБС груп.

"Сагата започна през есента на 2016 г., когато Националната банка на Гърция обяви продажбата на дъщерните си компании от групата на ОББ. В средата на 2017 г. бе окончателно подписан договорът с КБС груп, но 40% от собствеността на ОББ МетЛайф остана неуредена. Преди два дни 100% от ОББ МетЛайф стана окончателно собственост на ДЗИ", съобщи Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на ОББ. По думите му, според последните данни компанията става номер 1 на застрахователния пазар у нас. "Тъй като всяка от нашите компании е на първо, второ или трето място по пазарен дял, техният собственик - КБС груп, става един от големите икономически субекти в България", каза още Андронов, който вече е и председател на надзорния съвет на ОББ Животозастраховане.

Общият пазарен дял в българското животозастраховане на ДЗИ и ОББ Животозастраховане ще бъде 21%, след като близо 400 000 клиенти (към края на 2017) на ОББ МетЛайф бъдат прехвърлени към ДЗИ. В общото застраховане делът ще е над 13%.

С новото наименование ОББ Животозастраховане компанията ще функционира до пълното си интегриране в ДЗИ, което се очаква до края на годината.

Няма да има промени по отношение на условията и договорите на клиентите, увери главния изпълнителен директор на ОББ Животозастраховане Коста Чолаков, който е и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

"Ще разчитаме на старата дама ДЗИ, която е със 70-годишна история на българския пазар, и на младежа ОББ Животозастраховане, за двуцифрен ръст на продажбите и на печалбата", каза Коста Чолаков. Той заяви още, че параметрите по сделката, която е била доста сложна, остават конфиденциални.

Близо 60% от продуктите, предлагани от ОББ МетЛайф досега, са рискови, инвестиционни и спестовни и не са пряко свързани с банковите продукти. Новият мениджмънт ще запази този дял, като вижда голям потенциал за растеж на инвестиционните и спестовните застрахователни продукти поради тенденциите на пазара през последните години за ниски лихвени проценти и увеличаване на спестяванията. "Животозастраховането не е достатъчно разпространено у нас, имаме мисия да го популяризираме", каза още Коста Чолаков.

Той представи мениджърския екип на компанията. Бистра Василева се присъединява към екипа на ДЗИ като изпълнителен директор "Общо и корпоративно застраховане" и член на Управителния съвет от 19 февруари 2018 г. В предходните три години тя заема позицията Кънтри мениджър на Марш ЕООД, световен лидер в областта на управление на риска и трети по големина застраховаелен и презастрахователен посредник в България. Дияна Стойнова е главен търговски директор на ДЗИ, като се присъединява към компанията през 2004 г. като началник отдел "Финансови рискове и отговорности". Евгени Бенбасат е изпълнителен директор на ОББ МетЛайф от юни 2009 г., като работи в животозастрахователния сектор повече от 15 г. Стефан Делат заема позицията изпълнителен директор "Финанси" и "Риск" и член на УС на ДЗИ от 1 февруари 2018 г. До този момент той е заемал позицията главен директор „Финанси" в CSOB, Словакия.

Другите членове на Надзорния съвет на ОББ Животозастраховане ще бъдат Йохан Демен и Григорий Вазов (членове също на НС на ДЗИ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай