Голямата малка помощ

Голямата малка помощ | StandartNews.com

Около девет сутринта е. Мразовит вятър пронизва костите, докато пресичам големия двор на училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл" в София. Поддържан и добре почистен, дворът е пригоден за деца и възрастни със зрителни проблеми. Дълга релефна пътека води до входа на сградата, а вътре коридорите са допълнително оборудвани с насочваща маркировка. Тихо е. Тук всеки звук носи в пъти по-ценна информация на всеки един от учениците. Или поне засега, докато децата са в час. Освен със зрителни затруднения, в училището се обучават и десетки деца с множество трайни увреждания. Обучението им се провежда в малки паралелки и по индивидуална учебна програма.

Оглеждам специалните кабинети – меката стая, сензорната стая, кабинета за полезни умения - готвене и други ценни ежедневни умения, които на нас ни се струват естествени, но за децата с множество увреждания често са лукс. С безпокойство надниквам и в учебните стаи, където се провеждат заниманията в групи с по пет – шест деца. Опасявам се как ще ни и дали няма да ги разстроим – тези деца често са много чувствителни към промяна и нови хора. Педагозите, които се занимават с тях, владеят добре ситуацията и децата остават спокойни въпреки камерата и целия ни екип.

Тук сме, за да се запознаем с условията за обучение и рехабилитация на деца с множество увреждания, които училището „Луи Брайл" осигурява и развива от години. Специалните паралелки са открити през деветдесетте и с времето базата за обучение се осъвременява с помощта на европейски проекти и дарителски средства, но най-важното - с хуманизма и професионализма на училищното ръководство и с активното участие и подкрепа на много родители. Един от тях е Зоя Трифонова – родител на дете с множествени увреждания и председател на „Център за Надежда" – фондация, която целенасочено и с неотменимо постоянство се стреми да осигурява по-качествен живот на децата с множествени увреждания. Базата разполага и с два кабинета за ежедневна рехабилитация, но... Ето, че стигнахме до задължителното „но". Има нужда от двигателни терапевти, които да поддържат с корекционни упражнения и масажи децата с увреждания от специалните паралелки.

Над 50 деца с множество увреждания посещават базата към училището, за да се обучават и получават професионална грижа, необходима за тяхното развитие и израстване. Но, ощетени от съдбата, тези деца имат нужда от ежедневна рехабилитация – упражения и масажи. „Без тях мускулите атрофират, сухожилията се скъсяват, получават се контрактури на костите, не се оросяват засегнатите крайници и се влошава цялостното състояние на децата", споделя Зоя Трифонова. За да се постигне възможно най-оптимално хармонично израстване, терапевтичната грижа за децата с увреждания е задължителна всеки ден и отнема часове. В момента училището е посещавано ежедневно само от един терапевт. Колкото и да е натоварен и отдаден на мисията си, Пламен Буров, така се казва единственият засега рехабилитатор, няма как да поеме раздвижването на всички нуждаещи се от това деца.

И тук на помощ идва Операция „Жълти стотинки". Инициирана от VIVACOM, тази година кампанията подкпрепя мисия на фондация „И АЗ МОГА" – грижата за деца с множествени увреждания . Мотото на кампанията е „Твоето ресто връща надежда!" Ако успее в каузата си, тя ще облекчи живота не само на десетки деца с множествени увреждания, но и на техните семейства, които често се превръщат в заложници на болестта. За родителите всекидневието е равно на неспиращо лечение, постоянна корекция и много търпение. Ако успеем да осигурим средства за повече рехабилитатори, това не само ще повиши качеството на дневната грижа за децата, посещаващи училището, но ще даде повече спокойствие и сигурност на техните близки през деня.

В кампанията може да се включи всеки – и физически лица, и фирми с търговски обекти. Дарения се събират от жълтите стотинки – често пренебрегвани, в тази кампания дребните пари се превръщат в „златни". Всеки, който иска да помогне, може да изпрати и sms на кратък номер 1415 или да позвъни на телефон 0 900 5 14 15. Цената е дарение от 1 лев за абонатите на трите мобилни оператора в страната и 1,20 лв. за клиентите на предплатени услуги. Касички все още могат да бъдат заявени на [email protected]. За по-щедри дарения има осигурена дарителска сметка: IBAN BG70TTBB94001528002490.

Тръгвам си от училището, изпълнена с благодарност към хората, които ги е грижа, към родителите, които милеят не само за собствените си деца, към директорката на училището Елка Белокапова за ежедневните усилия да развива специалното обучение и да поддържа базата на училището и към нейните колеги. Преминавам отново през двора, но стоплена от надеждата, че има начин да помогнем. Ако успеем да привлечем повече хора и всеки дари по малко, помощта ще е огромна. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Защото всеки ден за децата с увреждания е ценен, а всеки момент – неимоверно тежък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай