BILLA намалява пестицидите

BILLA намалява пестицидите | StandartNews.com

BILLA България въвежда програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците, отглеждани в рамките на дългосрочния проект на компанията „BILLA Градини". Те ще бъдат с по-ниски нива от допустимите по закон, стана ясно на пресконференция по повод тазгодишното издание на кампанията, в която се включиха Бойко Сачански, Управител на BILLA България, Курт Щокингер, представител на Глобал 2000 и експерт в екипа на програмата за намаляване на пестицидите, както и Стефан Цонев, Цветан Хубенов и Славяна Славева – производители, с които търговската верига си партнира в проекта „BILLA Градини".  Целта е да се произведат продукти с намалено съдържание на остатъчни количества пестициди, което означава по-здравословна храна, ограничено въздействие върху околната среда и по-безопасни условия на труд за земеделците.

За целта търговската верига предоставя на производителите безплатно схеми за растителна защита, разработени от експерти, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни количества пестициди.

Три кода, обозначаващи резултатите от пробите, ще улесняват клиентите. Зеленият означава, че плодът или зеленчукът отговаря на строгите критерии на програмата. Ако резултатът е жълт, то продуктът отговаря на законовите изисквания. Червеният код означава, че плодът или зеленчукът не отговаря и стоката се бракува.

На събитието стана ясно още, че търговската верига пуска на пазара собствена марка плодове и зеленчуци „BILLA Градини". Продуктите на бранда са с гарантиран български произход и са отгледани екосъобразно по програма за намаляване на пестицидите, а при производството им се осъществява независим двустепенен контрол на качеството.

„Щастливи сме, че имаме възможност да надградим проекта „BILLA Градини" чрез програмата за намаляване на пестицидите и новата ни собствена марка. Сърдечно благодаря и на всички български производители, с които години наред си сътрудничим в рамките на проекта. Ще продължим да ги подкрепяме и да им помагаме да се позиционират на пазара и да развиват бизнеса си", заяви Бойко Сачански, Управител на BILLA България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай